”Jag har förstått i dag att folk pratat”

Tomas Rudin (S) ord för ord - berättar själv om alkoholproblemen

1 av 2
NYHETER

Socialdemokratiska oppositionsborgarrådet i Stockholm Tomas Rudin åtalas för att ha snattat en whiskyflaska, avslöjade Aftonbladet.

Nu berättar han att han har alkoholproblem.

– Jag har trott att jag gått omkring med mina egna problem men uppenbarligen så har omgivningen sett det också, säger Tomas Rudin.

Tomas Rudin valde efter Aftonbladets avslöjande att berätta om sina alkoholproblem. Här är hela intervjun med oppositionsborgarrådet.

Du har blivit åtalad för snatteri, och har just haft ett krismöte med ditt parti.

– Det som har hänt är otroligt skämmigt och jag ångrar mig djupt. Det som har hänt är en bild av något mycket större, nämligen att jag har alkoholproblem. Och att jag måste ta tag i det nu. Jag måste få balans i livet igen. Redan i kväll ska jag ta reda på ett sätt att ta tag i det här.

Hur länge har du vetat om att du har alkoholproblem?

– Runt år 2000 slutade jag dricka och höll upp i tio år. Sen började jag dricka i sociala sammanhang, för att kunna hålla jämnt tempo med kompisar och kollegor. Jag har tyckt att jag har kontroll men det har ju uppenbarligen spårat ur. Det är först i dag som jag erkänner att jag måste ta tag i det här nu.

– Jag är jätteångerfull och allt är jättejobbigt. Men det är som det är och jag måste försöka få balans i tillvaron igen. Jag har gjort något dumt och det var verkligen ett misstag.

Att det hände, själva brottet, var det på grund av att du var berusad vid tillfället?

– Nej, jag var inte berusad. Vi hade gäster och jättebråttom och skulle lösa allt innan. Jag skulle in på Systembolaget för att köpa två alkoholfria vinflaskor, det var det som jag och min hustru skulle dricka på kvällen. Sen tog jag den där whiskyflaskan, och jag hade tänkt betala den. Det är bara det att jag skäms så mycket för det här med alkohol och sprit så det blev fel. Och jag kan inte förklara riktigt. Det var ett otroligt stort misstag som jag skäms för.

Du betalade för det alkoholfria vinet, men inte för whiskyn. Hur tänkte du då?

– Jag vet inte faktiskt. Jag har till och med svårt att rekapitulera exakt vad som hände. Jag vet bara att jag mentalt inte har inställningen att jag vill stjäla något. Sedan har jag den här andra problematiken som leder till felaktiga handlingar. Jag ber verkligen om ursäkt för det. Det har orsakat lidande för många människor, så jag måste reda ut det.

Vad kommer att hända med dig och din politiska roll nu?

– Jag vet inte. I dag har jag mest fått stöd från partiet. Nu ska jag koncentrera mig på att få balans i mitt liv och få professionell hjälp.

Ska du ta en paus eller fortsätta jobba?

– Nej, jag kommer att sjukskriva mig med en gång för att ta tag i problemen.

Vet du hur länge?

– Nej, jag vet inte hur man gör sådant här.

Du säger att du fått stöd från partiet efter ert möte, hur skulle du sammanfatta deras budskap till dig?

– Att jag måste samla ihop mig och ta tag i den här sjukdomsbilden och göra något åt den.

Vad tänker du själv om att det här händer ett valår?

– Det är fruktansvärt. Jag är oerhört ångerfull över att det inträffar och att jag inte håller måttet utan orsakar omgivningen skada och problem. Inte minst för partiet. Det är en del av det svarta hål som jag ser framför mig nu och som är oerhört jobbigt att ta in.

Det låter inte som att du funderar på att avgå?

– Självklart har jag tänkt på det, men jag har fått rådet att inte ta ställning till det i dag.

Är det här problem som varit kända av dina partikamrater sedan innan?

– Jag tror det. Jag får väldigt många signaler i dag som också har fått mig övertygad om hur min situation faktiskt är.  Många har kommit till mig i dag och sagt att ”du har alkoholproblem och det här och det här sägs om dig”. Så jag har fått veta mycket i dag som har förstärkt bilden av att jag har stora problem. Jag har trott att jag gått omkring med mina egna problem men uppenbarligen så har omgivningen sett det också. Jag har inte orkat läsa allt än, men jag har sett att det är många som har skrivit det till mig.

Har partiet förtroende för dig tror du?

– Det får partiet svara på, det kan jag inte avgöra idag.

ARTIKELN HANDLAR OM