”Det är lätt att koppla av med alkohol”

Foto: JONAS BILBERG
Gudrun Schyman (FI)
NYHETER

Politiker löper större risk att få alkoholproblem.

Gudrun Schyman (FI) vet hur det är:

– Det går väldigt snabbt att koppla av med alkohol.

Aftonbladet kunde under onsdagen avslöja att oppositionsborgarrådet Tomas Rudin (S) åtalats för att ha snattat en flaska whisky på Systembolaget i södra Stockholm.

För att han har alkoholproblem.

Enligt forskaren Sven Andréasson, överläkare på Beroendecentrum i Stockholm och adjungerad professor i socialmedicin vid Karolinska Institutet är inte det förvånande. Politiker med många uppdrag ligger i riskzonen för att drabbas.

– Politiker är mer exponerade. De är ofta i sammanhang där det serveras alkohol med många middagar och sammankomster. De kan då lätt halka in i en större konsumtion än vad man annars skulle ha haft, säger Sven Andréasson.

”En uppenbar risk”

I kombination med mycket stress och sent arbete leder det ofta till svårigheter att koppla av på kvällarna.

– Då är alkohol en uppenbar risk, säger Andréasson.

Gudrun Schyman, talesperson för FI, gick ut med att hon var alkoholist under sent 90-tal. Hon var då V-ledare och utvecklade alkoholism under lång tid.

– Det är klart att det var ett arbete under stor press och då går det väldigt snabbt att koppla av med alkohol. Om man dricker för mycket och ofta får det konsekvenser för ens liv, inte minst i privatlivet, säger hon.

Först när hennes barn larmade förstod hon sitt problem. Hon bad då om hjälp på samma sätt som Tomas Rudin.

– Det var väldigt bra insikter och det är bra att han har tagit det steget. Det är första steget till att kunna göra någonting åt det och då finns det hjälp att få, säger Schyman.

Slutat dricka för gott

Andréasson menar att problemet försvåras för en offentlig person. Dessutom har de allra flesta en felaktig bild av den hjälp som finns att få. Behandlingshem är oftast inget förstahandsalternativ.

– Folk är rädda för att bli igenkända och tror att vården är inriktad på väldigt tunga alkoholproblem och utslagna människor. För de flesta hjälper det med ett antal samtal och kanske något av de nya läkemedlen som har kommit, säger Sven Andréasson.

För Schyman finns det inget annat alternativ än att låta bli alkoholen – för gott.

– Jag har bestämt mig för det. Det är som om man har utvecklat en allergi. ”Om jag inte låter bli och äter nötter kan jag få andnöd och dö. Därför låter jag bli nötter”. Så är det också med spriten.

FAKTA

Andra politiker om sina alkoholproblem

■ ■ Dåvarande finansborgarrådet Kristina Axén Olin (M), 51, valde 2007 att öppet berätta om sin livskris som lett till alkoholism. Hon drack två glas vin på kvällen för att kunna somna.

– Jag använde alkohol för att slappna av. Det är en allvarlig signal på att något är fel, har Axén Olin tidigare sagt till Aftonbladet.

När hon var hemma var hon ändå inte hemma.

– Då skulle jag hinna göra allt jag inte hann eftersom jag jobbade 70 timmar i veckan.

Samma år hoppade hon av stockholmspolitiken.

■ ■ På bästa sändningstid i SVT Rapport gick dåvarande V-ledaren Gudrun Schyman, 65, ut 1996 och bekräftade att hon hade alkoholproblem.

Hon var då ensamstående mamma, partiledare och riksdagsledamot.

– Det var roligt men arbetsamt. Alkoholen gav snabbt avkoppling, sa hon för något år sedan till Aftonbladet.

Hon har även sagt:

– Jag började använda alkohol som en stötdämpare för de svårigheter som fanns i mitt liv.

En del krävde hennes avgång men hon höll sig kvar fram till 2003 efter en uppmärksammad skatteaffär. Nu satsar hon på riksdagsvalet tillsammans med Feministiskt Initiativ.

■ ■ Miljöpartisten och förre EU-parlamentarikern Per Gahrton, 71, åkte fast för rattfylla för andra gången 2007.

Han nekade dock till att ha varit berusad vid båda tillfällena. I stället drack han en starköl efter olyckan.

På frågan om han hade alkoholproblem då, sa han:

– Jaa, vaddå? Råkar man ut för något sådant här har man kanske problem.

Han uppgav då att han skulle diskutera med sina närmaste om hur han ska komma till rätta med sin alkoholism.

■ ■ Politikerna i Staffanstorps kommun blev ökända när SVT:s "Uppdrag granskning" avslöjade hur kommunens resa till Cannes började med Gammeldansk och starköl till frukost på Kastrup. Efter skandalen avslöjade regionrådet Mikael Sandin (M) att han har alkoholproblem.

– Jag har sökt vård för vad jag själv bedömer som tilltagande alkoholproblem, sa han till Sydsvenskan.

Han skyllde delar sin alkoholproblematik på en magoperation han genomgick för fyra år sedan för att minska sin övervikt.

– Operationen fungerar så tillvida att jag inte kan äta de mängder som jag gjorde innan, även om jag fortfarande är glad för god mat. Men enligt läkarna visar forskning att vissa ersätter mat med alkohol, när de inte kan äta lika mycket som innan.

I oktober förra året sjukskrev Sandin sig i en månad. I novemberlämnade han sina politiska uppdrag i region Skåne.

ARTIKELN HANDLAR OM