’Jag måste ta tag i det’

S-toppen Tomas Rudin åtalas för att ha snattat whisky – sjukskriver sig på obestämd tid

1 av 6 | Foto: TT
Oppositionsborgarrådet Tomas Rudin sjukskriver sig på obestämd tid. ”Jag har tyckt att jag har kontroll men det har ju uppenbarligen spårat ur. Det är först i dag som jag erkänner att jag måste ta tag i det här nu”, ­säger han.
NYHETER

Tomas Rudin (S) sjuk­skriver sig på obestämd tid för alkoholproblem.

Oppositionsborgarrådet i Stockholm öppnar sig ­efter att Aftonbladet avslöjat att han åtalas för att ha snattat en whisky­flaska på Systembolaget.

- Det är fruktansvärt och jag är oerhört ångerfull över att jag orsakar omgivningen problem. Inte minst för partiet, säger Tomas Rudin.

Erfarne toppolitikern ­Tomas Rudin, 48, besökte i lördags Systembolaget i Farsta i södra Stockholm och ertappades med att ha stoppat en whiskyflaska innanför jackan.

När Aftonbladet i går morse avslöjade att oppositionsborgarrådet och vice ordförande i stadsbyggnadsnämnden åtalas för snatteri valde han att förklara sin handling som en ren olyckshändelse.

- Jag skäms som en hund, sa han då.

Ett par timmar senare stod det klart att hans eget parti såg allvarligt på händelsen, och kallade Rudin till ett krismöte. Sen kom det stora avslöjandet från ­S-toppen själv.

Orsaken till snatteriet var inte alls en slump, utan en konsekvens av långvarigt alkoholmissbruk.

- Runt år 2000 slutade jag dricka och höll upp i tio år. Sen började jag dricka i sociala sammanhang, för att kunna hålla jämnt tempo med kompisar och kollegor. Jag har tyckt att jag har kontroll men det har ju uppenbarligen spårat ur. Det är först i dag som jag erkänner att jag måste ta tag i det här nu, säger Rudin.

”Ångrar mig djupt”

- Det som har hänt är otroligt skämmigt och jag ångrar mig djupt. Det här är en bild av något mycket större, nämligen att jag har alkoholproblem. Jag måste ta tag i det nu och få balans i livet igen.

Varför han snattade whiskyflaskan kan han själv inte förklara, men Tomas Rudin säger att han inte var berusad.

- Vi hade gäster och jättebråttom och skulle lösa allt innan. Jag skulle in på Systembolaget för att köpa två alkoholfria vinflaskor, det var det som jag och min hustru skulle dricka på kvällen. Sen tog jag den där whiskyflaskan, och jag hade tänkt betala den. Det är bara det att jag skäms så mycket för det här med alkohol och sprit så det blev fel. Och jag kan inte förklara riktigt, ­säger han.

”Fel handlingar”

- Jag har till och med svårt att rekapitulera exakt vad som hände. Men jag har mentalt inte inställningen att jag vill stjäla något. Sedan har jag den här andra problematiken som leder till felaktiga handlingar.

Sågs av väktare

En väktare såg hur politikern stoppade på sig flaskan med Highland Park-whisky som kostar 502 kronor.

- Han valde ut whiskyn. Han gick sedan runt en ­hylla och satte sig på huk och förde in whiskyn innanför jackan, och under vänstra armen, säger väktaren i förhör.

Han har erkänt handlingen och släpptes direkt av polisen efter förhör.

Nu har han i samråd med partiet och kommunsekreteraren Olle Burell (S) beslutat att sjukskriva sig på obestämd tid för att ta tag i sina problem. Men i dagsläget kommer han inte att avgå.

- Självklart är det allvarligt när alkoholproblem leder till en sådan här handling. Men när man har den här sjukdomen så behöver man hjälp och stöd, säger Olle Burell.

Riskerar böter

Enligt kommunsekreteraren har partiet fortfarande fullt förtroende för sitt oppositionsborgarråd och menar att han ska komma tillbaka med full kraft efter sjukskrivningen. Att åtalet och alkoholproblemen uppdagas under ett valår har mindre betydelse, menar Olle Burell.

- Vi har en bra politik som kan vinna val och många duktiga personer i partiet. Vi kommer att klara det här bra, säger han.

Efter alkoholavslöjandet har Tomas Rudin också förstått vidden av sina problem, inte bara privat utan också genom sina parti­kollegor.

- Många har kommit till mig i dag och sagt att ”du har alkoholproblem och det här och det här sägs om dig”. Jag har trott att jag gått omkring med mina egna problem men uppenbarligen så har omgivningen sett det. Jag har inte orkat läsa allt än, men jag har sett att det är många som har skrivit det till mig.

Socialdemokraterna har ännu inte utsett någon tillfällig efterträdare till ­Tomas Rudin som, om han fälls för snatteri, riskerar dryga böter eftersom han har en hög inkomst. Förra året hade han en taxerad inkomst på 1 177 000 kronor.

ARTIKELN HANDLAR OM