LO tar fram historisk valplattform

NYHETER

I dag håller LO valkonferens i Stockholm och tar för första gången någonsin fram en egen politisk valplattform.

Förste vice ordföranden Tobias Baudin inledde samlingen med orden:

– Vi har två viktiga val framför oss. Vi ska göra Europa rödare och vi ska byta regering.

Under eftermiddagen gästade S-ledaren Stefan Löfven konferensen.

För första gången någonsin tar LO fram en egen politisk plattform med frågor som ska drivas inför EU-valet i maj och valen till riksdag, kommun och landsting i september.

LO:s förste vice ordförande Tobias Baudin inledde konferensen. Han slog fast att Sverige behöver politisk förändring i form av en S-regering.

Han gick också till attack mot Sverigedemokraterna. Många LO-medlemmar har i undersökningar hotat att rösta på SD i stället för som traditionellt S. Detta varnade Baudin för.

– SD är inte bara främlingsfientligt. SD är även arbetarfientligt. När riksdagen lägger förslag om en nollvision om dödsolyckor på jobbet, då röstar SD nej, sa Baudin från talastolen.

1,5 miljoner medlemmar

Fokus i LO:s valrörelse ska ligga på frågorna fler jobb, tryggare arbetsliv och en bra och utvecklad välfärd.

LO-basen Karl-Petter Thorwaldsson, förste vice ordförande Tobias Baudin och andre vice ordförande Ingela Edlund redogör i dag om prioriteringarna tillsammans med medlemsförbundens 14 ordföranden i Dagens Industri. De slår fast att LO vill ha en S-regering och vilka frågor man själv avser att driva.

"1,5 miljoner fackliga medlemmar kan göra skillnad, och i valrörelsen 2014 ska LO ha en aktiv roll. Vi ska besöka arbetsplatser, ringa medlemmar från ett trettiotal ringcenter och synas i den offentliga debatten. Vi presenterar i dag för första gången en egen politisk plattform inför ett val med våra viktigaste prioriteringar för de kommande åren." skriver ordförandena.

500 förtroendevalda

LO-styrelsens förslag till valplattform presenteras i dag för de 500 förtroendevalda medlemmar som deltar i valkonferensen. Det är de som ska föra ut politiken till sina medlemmar i de fackliga organisationerna.

Aftonbladet har tidigare avslöjat att medlemmarna i en omfattande enkät där drygt 22 000 personer svarat har listat trygga anställningar och lika villkor på arbetsplatserna som de allra viktigaste frågorna för dem. Enkäten har haft stort inflytande över arbetet som LO-styrelsen genomfört.

Löfven talade

Valkonferensen som hålls på hotellet Clarion Sign i Stockholm inleddes med tal av Tobias Baudin. Efter lunch gästades tillställningen av S-ledaren Stefan Löfven. Han var tidigare ordförande i ett av LO:s förbund, IF Metall.

– Den som vet vad arbetsrörelsen en gång har gjort tvekar inte en sekund på vad vi kan göra. Nu är det dags att börja, sa Löfven i sitt tal och blickade framåt EU-valet i maj.

Han pratade om jobben, skolan och välfärden. Och han manade LO-ombuden i publiken framåt.

– Den här valrörelsen ligger till ganska stor del i era händer. Jag säger inte det för att ni ska känna en tyngd utan en möjlighet framåt. Det är på torgen, i fikarummen, i restaurangen, det är där valet avgörs, sa Löfven och fortsatte:

– Slåss för livet som om vi håller på att förlora.

På eftermiddagen innan konferensen avslutas knyter ordföranden Karl-Petter Thorwaldsson ihop säcken och avrundar valkonferensen.

V gillar

Jonas Sjöstedt, partiledare (V) gillar LO:s politiska ställningstaganden.

– Jag kan bara bocka av fråga efter fråga. Vi tycker nästan identiskt som LO. Jag har svårt att se att något annat parti är så likt LO i dag, säger han.

Att Löfven också menar att S och LO står nära säger han dock inte emot.

– Jag tror han har rätt, det är S och V som kan stärka löntagarnas ställning. Men jag tror det är bara de här två partierna som kan se till att det här väldigt bra manifestet blir verklighet.

ARTIKELN HANDLAR OM