Volvos vd: "Det känns fel i hjärtat"

NYHETER

4 400 jobb försvinner från AB Volvo i år.

– Det här är det värsta beskedet man kan ge som ledare. Det känns fel i hjärtat, men hjärnan säger att det är rätt, säger Volvos vd Olof Persson till Aftonbladet.

Foto: Volvo
Volvos vd Olof Persson

I morse kom beskedet, i samband med AB Volvos kvartalsrapport, att totalt 4 400 av de totalt 60 000 tjänstemän inom koncernen förlorar jobbet i år.

Koncernens vd Olof Persson förklarar varför, för Aftonbladet:

– När vi tittar runt om bland våra konkurrenter och ser hur industrin utvecklar sig är det bara att konstatera att över åren är vi för många inom tjänstemannasidan för att vara riktigt konkurrenskraftiga. Att inte åtgärda det innebär att vi försämrar vår konkurrenskraft framledes och det innebär också att vi försämrar våra möjligheter att investera i nya produkter och ny teknologi som behövs för att växa. Det är anledningen till att vi gör detta.

Oklart hur svenskar drabbas

Volvo ser en besparing på runt fyra miljarder per år, och besparingarna kommer till största del genomföras under 2014.

Totalt jobbar 28 000 av bolagets 115 000 anställda i Sverige.

– Det är viktigt att säga att vi vet inte hur många som berörs i Sverige än. Det pågår förhandlingar med facket och vi räknar med att kunna återkomma med mer information under våren. Vi jobbar först och främst med att se över vårt konsultbehov, sedan kommer vi också ha frivillighetslösningar och endast som sista åtgärd har vi varsel. Vi hoppas och tror att vi ska undvika det.

Du gav på presskonferensen en ljus bild av framtiden för Volvo. Hur går det ihop med neddragningarna?

– Det är två olika saker. Det ena är den strukturella förändring som måste göras med tuffa beslut. Det andra är att vi ska titta på hur vi säljer ut mot kunderna, våra marknadsandelar och det har under kvartalet utvecklat sig bra. Som helhet kan vi bara konstatera: visst det finns ljuspunkter men vi har mycket kvar att göra under 2014-2015.

Inga garantier för framtiden

Är det här sista neddragningsbeskedet?

– Det kan man aldrig garantera. På tjänstemannasidan är det vad vi ser just nu, det går tyvärr aldrig att garantera. Men det finns inget annat som vi ser just nu i alla fall.

Vad säger du till de oroliga anställda i Sverige?

– Jag förstår att det finns en väldig oro, men jag hoppas samtidigt att alla förstår att för att överleva på lång sikt måste vi säkerställa en stark position i Sverige och globalt, att vi kan kreera jobb, implementera nya teknologier och göra saker som vi vill göra. Då krävs att vi är konkurrenskraftiga i Sverige, och det är vi inte i dag. Sedan vill vi på bästa möjliga sätt se över så att det blir så bra som möjligt för individen.

"Värsta beslutet"

Storägaren och finansmannen Christer Gardell gick i januari ut i Svenska Dagbladet och krävde "en högre växel" av Volvo för att snabbare få ett bättre resultat.

Hur har ni påverkats av den här pressen?

– Vårt program lade vi redan 2012. Vi kom ut med det här i september förra året. Vi har jobbat enligt planerna, och det här är en logisk följd av det. Sedan är det klart att vi inom bolaget och ledningen satt enorm press på oss själva. Men vi har också en positiv press. I organisationen vet vi att vi kan bli mycket mer lönsamma.

Hur känns det som ledare för ett företag att ge ett sådant här besked?

– Det är det värsta beslut du kan göra, utan tvekan. Det känns fel i hjärtat, men samtidigt säger hjärnan: "Vi måste göra det. Vi måste tänka på helheten".

ARTIKELN HANDLAR OM