Nordkorea: USA planerar ett kärnvapenanfall

NYHETER

Nordkorea anklagar USA för att planera en kärnvapenattack mot landet.

Detta då USA genomfört en flygövning över sydkoreanskt territorium. Nu kan den planerade återföreningen mellan syd- och nordkoreanska familjer vara i fara. Det skriver The Guardian.

Under onsdagen kom Nordkorea och Sydkoreas överens om en fem dagar lång återförening för de familjer som ända sedan Koreakriget på 1950-talet varit åtskilda. Men en amerikansk flygövning kan äventyra återföreningen.

"USA tränade på en kärnvapenattack"

Nordkorea säger i ett uttalande i nationell tv att USA samma dag utförde en attackövning över havet väster om Korea.

– En formation av amerikanska B-52-plan från Guam utförde övningar på en kärnvapenattack hela dagen, och de siktade mot oss, sade en talesperson vid Nordkoreas nationella försvarskommission i uttalandet.

En sydkoreansk källa menar dock att övningen endast involverat ett enskilt flygplan.

Frågetecken kring återföreningen

De separerade familjernas träff är planerad att hållas under fem dagar i byn Panmunjom på gränsen mellan Nord- och Sydkorea och ska äga rum i slutet av februari. Men efter Nordkoreas nya anklagelser mot USA väcks frågetecken kring återföreningen.

En årlig övning

Nordkorea har tidigare vädjat till USA och Sydkorea att upphöra med flygövningar i området. Men övningarna sker årligen runt den här tiden på året och från sydkoreanskt håll säger man under torsdagen att övningarna kommer att fortsätta som planerat.

ARTIKELN HANDLAR OM