Hoppfullt i Syrien Civila får fri lejd

Invånarna i Aleppo är hårt prövade
NYHETER

Instängda civila ska tillåtas lämna den belägrade staden Homs i Syrien.

FN och den syriska regeringen har enats i en av de frågor som kom upp när fredsförhandlingarna om Syrien inleddes i Geneve i slutet av januari.

Så många som 1 200 civila är instängda i den svårt krigshärjade staden i ett område som kontrolleras av rebellerna. Människor lever sedan lång tid under svåra förhållanden med stor brist på mat och vatten.

Under Genevförhandlingarna försökte FN-sändebudet Lakthar Brahimi som leder förhandlingarna att få till humanitära korridorer och lokala vapenvilor för att mildra läget för civilbefolkningen. Då nåddes ingen uppgörelse.

Nu är det statlig syrisk tv som själva gått ut med nyheten att evakueringen av civila i Homs ska ske "mycket snart". Vilket förutsätter att även oppositionen är med på det hela.

Hoppfull signal

En hoppfull signal inför att fredförhandlingarna ska återupptas nästa vecka.

En talesman för ryska utrikesministeriet säger att Ryssland uppmuntrat den syriska regeringen "att samarbeta på ett konstruktivt sätt" för att förbättra förhållandena för civila i stridsområdet och för att enas om lokala vapenvilor.

Samtidigt kommer uppgifter om att rebeller intagit centralfängelset i staden Aleppo och fritagit de många av fångarna. Flera hundra har släppts, uppger nyhetsbyrån AFP.

Uppgifterna kommer från oppositionen. Regeringen hävdar att deras styrkor avvärjt ett försök från rebellerna att inta fängelset.

Även Aleppo är en omstridd stad där regeringen kontrolleras vissa delar medan andra behärskas av rebellerna.

ARTIKELN HANDLAR OM