Rasande räkkrig efter WWF:s larmrapport

1 av 2 | Foto: THOMAS JOHANSSON
Frans Thelier gör räkmackor på restaurang Heaven 23 i Gothia Towers, Göteborg, i kväll.
NYHETER

WWF avråder konsumenter från att köpa svenska räkor.

Men är de nya räkråden ett glädjebesked eller en skräckrapport?

Om det tvistar nu alla: Fiskare, forskare och handlare.

Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL/TT
Fiskeribiologen Mats Ulmestrand.

Världsnaturfonden, WWF, gick tidigare i veckan ut med en rödkantad rapport.

WWF avråder numera konsumenter från att köpa räkor fiskade i norra Atlanten, Skagerrak och Kattegatt. Endast räkor från Barents hav är godkända enligt organisationen.

– Räkbeståndet har inte blivit bättre trots att man successivt har minskat kvoterna. Samtidigt har vi sett att kontrollen inte har varit korrekt i de här vattnen eftersom forskarna fortfarande uppskattar att man sorterar ut den lilla räkan för att öka vinsten, säger Inger Näslund, fiskeansvarig på WWF.

Slår mot småföretagare

Utspelet får skarp kritik av Yrkesfiskarnas riksförbund (SFR).

– Det är många som har höjt på ögonbrynen de sista dagarna. Det finns räka i vattnen och beståndet är inte hotat. Vi fiskar med lagliga redskap utifrån de kvoter som fastställs av EU en gång om året utifrån forskning, säger Jan Norlenius, fiskare och styrelseledamot i SFR.

Han säger att WWF:s råd riskerar att slå ut de 60 båtar som får fiska räka i Sverige.

– Situationen är väldigt allvarlig för fisket men även för de som lever på det som vi tar i land. Det här kommer att slå undan en hel del småföretagare.

Struntar i påbudet

Handlarna har gett WWF:s besked ett blandat mottagande. Axfood, som äger Willys och Hemköp, har beslutat att sluta sälja färska svenska räkor. I stället hänvisar man kunderna till MSC-certifierade frysta räkor som inte är rödlistade enligt WWF.

På den stora livsmedelskedjan Coop har man tagit motsatt beslut och valt att strunta i WWF.

– Vi stoppar ingenting i dagsläget utan vi fortsätter utifrån våra egna kriterier och krav på leverantörerna som vi anser att de lever upp till i dag, säger Anna-Lena Dahlberg, miljö- och kvalitetschef på Coop.

Inte illa ute

Och enligt fiskeribiologen Mats Ulmestrand på Sveriges lantbruksuniversitet, som är ansvarig för att uppskatta räkbeståndet i Sverige, kan konsumenterna fortfarande laga sig en räkmacka med svenska räkor utan dåligt samvete.

– Vi gör en helt annan bedömning än Världsnaturfonden och anser att räkfisket kan fortsätta i begränsad form. Vi har till och med en uppåtgående trend från 2010 och framåt men rekommenderar ändå att man fortsätter minska fångsten en aning för säkerhets skull, säger Mats Ulmestrand.

Kan du själv tänka dig att äta svenska räkor?

– Ja, jag äter gärna färska räkor härifrån västkusten, som en räkmacka eller om det handlar om större mängder, med grövre bröd och ost.

På Gothia Towers i Göteborg fortsätter man sälja räkmackor oavsett vad de olika lobbyorganisationerna kommer fram till.

– Vi använder MSC-certifierade räkor som är fiskade i Barents hav som kokas ombord. Sedan fryses de ner, handskalas och läggs i lag innan det är vår tur, säger restaurangdirektören Mats Rofors.

FAKTA

Det bråkar parterna om

Olagligt utkast

WWF: Småräkor slängs överbord döda för att öka värdet på fångsten. Detta leder till att beståndet minskas mer än vad EU-kvoterna tillåter.

SFR: Viss selektion är nödvändig men det sker enligt lagar och regler. Sedan 2009 måste fiskarnas trålar vara försedda med ett rist, ett galler som sorterar ut oönskad fångst.

Bestånden

WWF: Räkbestånden är osäkra och överfiskade och det har inte blivit bättre trots att man minskat kvoterna.

SFR: Räkbeståndet har varit nedåtgående i några år och de tillåtna fiskekvoterna har därför halverats. Nu är beståndet på väg uppåt igen och fullt tillräckligt för att kunna fiska begränsade mängder.

Kontrollen av fiskarna

WWF: Det finns stora brister i kontrollen av fiskemetoderna i hela Atlanten.

SFR: Sammansättningen av fångsten kontrolleras noggrant, antingen när fiskarna kommer i land eller av kustbevakningen ute till sjöss.

ARTIKELN HANDLAR OM