Säkerhetsexperter: Terrorister kan finnas bland OS-arbetarna

Foto: FILIP MENESES
Tusentals anställdes för att bygga upp OS-staden Sotji
NYHETER

Rysslands järnring runt OS-staden Sotji hjälper inte mot terrorister.

Det hävdar amerikanska säkerhetsexperter – som befarar att militanta extremister hann ta sig in i staden innan den stängdes.

Många tusentals människor anställdes för att bygga upp den enorma infrastruktur som omger OS i Sotji. Nu uppger amerikanska säkerhetsexperter att terrorister kan ha hunnit ta sig in i staden - förklädda till OS-arbetare, enligt The Daily Beast.

– Ryssarna gjorde ett stort misstag. De berättade att de skulle slå en järnring runt staden långt i förväg. säger Bill Rathburn, säkerhetschef för OS i Atlanta 1996, till nyhetssajten.

Vill ha uppmärksamhet

Uttalandet stöds av FBI-agenten och tidigare chefen för New Yorks antiterrorismstyrka, Don Borelli. Han uppger att det största hotet mot OS redan finns i Sotji - i form av personer som arbetar med serviceyrken i samband med spelen.

– Det krävs tusentals människor för det här. Vet de verkligen vilka de har anställt? säger Don Borelii till The Daily Beast.

Enligt Bill Rathburn kommer eventuella terrorister försöka sig på att utföra en "spektakulär attack" för att störa spelen och få uppmärksamhet i media.

Kan slå mot färdmedel

Ett annat scenario säkerhetsexperten målar upp är mindre bombattacker utanför den hårt kontrollerade OS-byn, exempelvis riktade mot kommunikationsmedel, hotell och barer där människor samlas för att titta på spelen.

– Jag skulle vara rädd för att använda kollektivtrafik i Sotji under spelen säger Rathburn.

– OS-arenorna är mycket svåra mål. Samtidigt är en ensamvarg som håller låg profil nästan omöjligt att förutse innan attacken har ägt rum.

"Garanterar säkerheten"

Senast i december detonerade två kraftiga sprängladdningar i den närliggande staden Volgograd. 32 dog och minst 85 skadades. Bakom attentatet misstänks en militant jihadistgrupp ligga - som tidigare har sagt till landets president Vladimir Putin att han ska "förvänta sig en present" under OS i Sotchi.

Men från ryskt håll avfärdar man all oro om förestående terrorattacker. Under torsdagen sa den ryske vice premiärministern Dmitrij Kozak:

– Vi kan garantera säkerheten för alla inblandade lika bra som vilken regering som helst som är värd för ett massevenemang.

ARTIKELN HANDLAR OM