Googles gaykupp – inför vinter-OS

NYHETER

Rysslands antigaylagar har fördömts internationellt.

Nätjätten Google stämmer nu in i kritikerkören.

Inför OS-invigningen pryds företagets logotyp med regnbågens färger.

Höjdhopparen Emma Green Tregaros regnbågsnaglar under friidrotts-VM i Moskva förra året blev en världsnyhet. Sedan dess har flera idrottare, politiker, organisationer och företag sällat sig till en allt större kritikerkör som fördömer Rysslands nyinstiftade antigaylagar.

Senast i gänget är nätjätten Google som på invigningsdagen lät måla sin logga i regnbågens färger.

Fler sluter upp

På sökmotorns startsida har de också publicerat ett citat från de grundläggande reglerna för de Olympiska spelen:

"Att få utöva idrott är en mänsklig rättighet. Alla människor ska ha möjlighet att utöva idrott, utan någon form av diskriminering och i den olympiska andan, som förutsätter ömsesidig förståelse, vänskap, solidaritet och rättvist spel."

Den brittiska tv-kanalen Channel 4 gör ett liknande tilltag genom att lysa upp sin logga i regnbågens färger under sändning.

Skrev öppet brev

Bland kritikerna finns även författare. I ett öppet brev i The Guardian skriver 217 författare från hela världen att landets antigaylagar är ett hot mot det fria ordet. Elfride Jelinek, Günter Grass och Sofi Oksanen är några av de tunga namn som står som undertecknare.

En annan som kommer visa sitt stöd för Rysslands homosexuella är den nyzeeländske skridskoåkaren Blake Skjellerup, som sagt att han under OS ska tävla med ett regnbågsmärke.

ARTIKELN HANDLAR OM