Anklagar Reinfeldt – för bidragspolitik

Löfven till hård attack mot regeringen

1 av 3 | Foto: BJÖRN LINDAHL
Stefan Löfven talade på LO:s valkonferens.
NYHETER

Nu kastar Stefan Löfven till­baka bidragskortet på Reinfeldt.

S-ledaren slår fast att ersättning till sjuka och arbetslösa inte är bidrag utan försäkringar.

– Med regeringens logik kan man lika gärna kalla deras sänkta moms för ett krog­bidrag, säger Löfven.

Under gårdagen höll LO valkonferens i Stockholm. För första gången någonsin tar facken fram en egen valplattform med frågor som ska drivas i valrörelsen.

Men att det är en S-regering som facken hoppas på, hymlar man inte om.

– När det blåser hårt vet vi att vi har en politisk vän som vi alltid kan ringa till, säger Karl-Petter Thorwaldsson, LO:s ordförande.

Vill höja a-kassan

För LO är det full sysselsättning, trygga jobb och en väl fungerande välfärd som är de viktigaste frågorna i valet. Man driver också kraven om höjd a-kassa och sjukförsäkring.

Det har flera gånger framhållits att LO i dag står närmare V än S. Men Stefan Löfven, som var inbjuden som talare, menade att hans parti och de fackliga organisationerna fortsatt står varandra nära, även om man inte tycker exakt lika i "alla detaljer".

Han lovade också att en höjning av a-kassan finns högt upp på prioriteringslistan också för S vid en eventuell valseger. Exakt tidpunkt eller kronor och ören ville han dock inte slå fast.

S-ledaren passade dessutom på att attackera regeringens syn på ersättningar för sjuka och arbetslösa. Reformer som enligt Löfven bidragit till Sveriges välstånd till exempel genom att människor inte har behövt vara rädda för förändringar och att byta jobb.

”Ett krogbidrag”

– Så fort det handlar om vanliga löntagares villkor, smarta försäkringar som har bidragit till Sveriges framgångar i många, många år, så står regeringen där och kallar dem bidrag. Med den logiken kan man lika gärna kalla deras sänkta moms för ett krogbidrag, säger Löfven.

Också V-ledaren Jonas Sjöstedt följde LO-konferensen och rapporteringen om det fackliga valmanifestet med spänning. Han menade att V och S tillsammans skulle vara en garant för att löntagarnas ställning skulle stärkas.

Han höll också med om Löfvens kritik av regeringen.

– Alliansen ger rutbidrag till rika som vill ha hemhjälp och bidrag till arbetsgivare så att de kan göra högre vinster. Skillnaden är att arbetarrörelsen har socialförsäkringar för sjuka och arbetslösa, säger Sjöstedt.

Anna Kinberg Batra, ordförande i riksdagens finansutskott (M), står dock fast vid regeringens syn på S som ett bidragsparti.

– Det är tydligt att kärnan i S politik är höjda bidrag i stället för jobbskapande reformer. Detta är vad konflikten i valet kommer att handla om. Sverige behöver fortsätta med den politik som lett till att jobben blivit 200 000 fler, säger hon.

FAKTA

LO:s prioriterade frågor i valet

1. Full sysselsättning
2. Ett bättre och tryggare arbetsliv
3. En bra och utvecklad välfärd

ARTIKELN HANDLAR OM