"Dr House" inspirerade läkarteam

Räddade man från koboltförgiftning

NYHETER

Tv-serien "Dr House" inspirerade ett läkarteam i Tyskland. Ett av seriens avsnitt hjälpte dem att dra rätt slutsatser om en hjärtsjuk patient och räddade hans liv, skriver Dagens Nyheter.

Hugh Laurie som Dr House.

Mannen hade genomgått en höftledsoperation hösten 2010 och fått en ny protes i metall och plast efter att hans gamla i keramik gått sönder. Men ett halvår efter operationen drabbades han av låg ämnesomsättning, oförklarlig feber, hörselnedsättning, synproblem och slutligen svår hjärtsvikt. Trots att han sökte hjälp många gånger kunde ingen hitta en förklaring på hans besvär.

Tysklands "Dr House-klinik"

2012 remitterades mannen till Marburg universitetssjukhus vars centrum för odiagnostiserade sjukdomar sägs vara tv-serien "House" motsvarighet i verkligheten. Där tog läkarteamet inspiration från ett av tv-seriens fall och kunde fastställa att mannen led av koboltförgiftning. Åkomman är vanlig hos stålarbetare som får i sig metall och drabbas av kardiomyopati, en hjärtmuskelsjukdom. Nu har flera studier visat att även patienter som genomgått höftledsoperationer kan drabbas av förgiftningen om protesen är feltillverkad eller felplacerad. Tillståndet vid förgiftning kan vara livshotande och läkare har varnat för att antalet fall har ökat. Professorn,  Jürgen R Schaefer, som gjorde upptäkten kallas nu "Tysklands doktor House".

ARTIKELN HANDLAR OM