Bråket om älghorn fortsätter i rätten

Foto: Calle Bredberg/Älgens hus
ÄLGSKAD OCH SAKNAD 2,5-årige älgen Linus sköts ihjäl av en jägare efter att han lyckats ta sig ur tryggheten i älgparken Älgens hus. Nu har ett bråk blossat upp mellan ägaren Christer Johansson och skytten. ”Linus var en fantastisk älg”, säger Christer Johansson.
NYHETER

Älgen Linus rymde från älgparken i Bjurholm och sköts till döds av en jägare. Nu fortsätter tvisten om vem som har rätt till hornen - när fallet nu tas upp i Umeå tingsrätt.

– Jag äger väl mitt djur även om det går över till grannen, säger ägaren Christer Johansson, vd för Älgens hus.

Det var under älgjakten i höstas som älgen Linus rymde från sin inhägnad och senare blev skjuten av jägaren Stig Emilsson. Sedan dess har Christer Johansson legat i en långdragen fejd med Stig Emilsson.

Polisen har gått på Naturvårdsverkets yttrande om att Stig Emilsson har rätt till älgens horn. Men nu har Christer Johansson överklagat.

Åsikterna går isär

Christer Johansson säger att han har länsstyrelsen på sin sida, men från Naturvårdsverkets håll menar man att Stig Emilsson enligt jaktlagen har rätt till hornen.

– Naturvårdsverket har haft bråttom och förbisett massa olika saker. Och sedan har polisen tagit beslut på Naturvårdsverkets yttrande, säger Christer Johansson.

Men enligt länsstyrelsen är situationen klurigare än så.

– Älgen ska betraktas som vilt om man tittar på jaktlagsstiftningen, men i ett senare läge kan ju Christer hävda äganderätten. Där kan inte vi ta ställning, utan det blir någonting för juristerna, säger Erik Lindberg på länsstyrelsen.

"Ska betraktas som en vanlig vild älg"

Båda parterna är överens om att själva skottet var ett mänsklig misstag, men när älgparksägaren senare åkte och hämtade tillbaka hornen anmälde Stig Emilsson honom för stöld.

– Christer skulle ha kommit till mig direkt, då hade det varit en annan sak, säger Stig Emilsson.

– Den här älgen ska betraktas som en vanlig vild älg. Jag har alla instanser med mig.

Christer Johansson delar inte den uppfattningen och hoppas nu på en lösning.

– Jag litar på det allmänna rättsmedvetandet, säger han.

Symbolisk värde

Linus föddes på Älgens hus 2011 och kommit parkens ägare  och besökare nära.

– Hornet i sig är värdelöst, men för oss var han ju lika kär som en hund. Det är tusentals barn som har suttit på den ryggen.

Men Stig Emilsson fasthåller att hornen tillhör honom.

– Han ska inte ha några horn, i så fall blir det aldrig något slut på den här historien.

Nu träffas parterna i Umeå tingsrätt för att försöka nå en avslutning på tvisten.

ARTIKELN HANDLAR OM