Löfvens stolanekdot var en busringning

1 av 3
NYHETER

S-ledaren Stefan Löfven har gång på gång lyft upp i sina tal att folk i Fas 3 målar om stolar.

Uppgiften från SR:s Karlavagnen är dock en bluff:

– Det var jag som busringde som tjeckisk trubadur, säger Timmy Hellberg.

Senast i torsdags stod Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven på scenen inför LO:s valkonferens i Stockholm och slängde kängor mot regeringen:

– De skickar folk in i Fas 3 och låter ungdomar måla en stol som redan är ommålad.

Det sa han också i sitt Almedalstal.

Likaså i Agendas partiledardebatt.

Aftonbladet kan nu avslöja att uppgiften om stolarna inte stämmer.

En trubadur från Tjeckien boende i Sverige hade visserligen den 14 juni 2011 berättat i SR:s program Karlavagnen om hur han i Fas 3 får måla om stolar dagarna i ända.

– Vi har 38 stolar på min plats där jag är och målar. Men de lämnar aldrig lokal. Ena veckan jag kanske målar dem vit. Nästa vecka det står 38 vita stolar. Då jag ska måla dem gul, sa han.

”Jag drar en busringning”

Nu träder mannen bakom myten fram. Allt var en bluff. Han heter egentligen Timmy Hellberg, 31, och bor i Eskilstuna. Junikvällen började med att han och hans kollega, som var bortresta för att montera glas på balkonger, hade tråkigt och endast en radio att lyssna på.

– Då tänkte jag 'jag drar en busringning'. Jag spädde på allt vad jag bara kunde. Sen spårade det ur, säger Timmy Hellberg.

Programledaren Eva Elke visste inte vad hon skulle säga. Det var inte bara hon som köpte historien med hull och hår. Snart stod det om hur folk i Fas 3 målade om stolar i var och varannan ledarartikel.

– Då var det bara roligt för det är bara amatörpolitiker som sitter i källaren och gnäller. Nu när det är sossarnas partiledare som står och drar upp det. Då har det gått för långt, säger Timmy.

Därför väljer han nu att träda fram.

– Om han ska vinna röster på någonting som inte stämmer och jag vet om det här så tycker jag att folk bör få vet det. Han bör också få veta att det är skitsnack. Sen uttalar jag mig inte om Fas 3.

”Stämmer det här verkligen”

Timmy Hellberg har både lämnat röstprov på när han förvränger sin röst och är okej med att de olika ljudfilerna lämnas in på analys för jämförelse. Han blev dessutom kontaktad av radioprogrammet dagen efter sändningen och tillfrågad om han ville vara med i lokalradion och andra medier, som hört av sig. Då förvrängde han rösten igen och sa att det inte gick. Karlavagnens dåvarande producent, Ragnhild Herminge, bekräftar att redaktionen försökt få med honom i lokalradion. Uppgifter som bara de båda parterna kunde ha känt till.

– Det kändes redan då (när det sändes, reds anm) 'stämmer det här verkligen?' Det är ingenting som vi kontrollerar. Det är nog fler historier i Karlavagnen som inte är sanningsenliga, säger Ragnhild Herminge.

S: Inte bara Karlavagnen som rapporterat om detta

Aftonbladet har sökt Stefan Löfven för en kommentar både i dag och under gårdagen, men enligt hans pressekreterare Ann Ekberg är han inte tillgänglig.

I stället förklarar hon var Löfven fått exemplet om stolarna ifrån.

– Det är Östnytt som har rapporterat om det här. Dessutom är det flera som har ringt in till Karlavagnen och berättat om det här, säger Ekberg.

SVT:s Östnytt rapporterade ett halvår innan Karlavagnen om att folk i Fas 3 satt sysslolösa i Motala. En man i inslaget jobbade dock – med att renovera om helt nya stolar.

SVT återger på flera ställen i ingresser fenomenet med de ommålade stolarna. Några sådana fanns dock inte med i inslaget.

Där fanns bara de vita stolar mannen jobbade med.

– Men de var inte ommålade. De var i furu, säger Östnytts reporter Kjell Lundström.

Det har alltså inte funnits någon person i Fas 3 som tvingats måla om stolar som redan var målade. En felformulering har blivit sanning.

– Jaha, det är märkligt. Vi trodde på två oberoende källor. Om Östnytt har en felaktig uppgift på sin hemsida borde de komma in med en rättelse, eller ta bort sidan, säger Ekberg och tillägger:

– Vår kritik mot Fas 3 är inte baserad på ett enskilt exempel, utan på att det vore bättre om de som i dag går där får riktig utbildning eller arbete.

FAKTA

Samtalet i Karlavagnen

De fält som är fetade är frågor som ställs av programledaren Eva Elke. Pratminusen är Timmy Hellbergs.

– Jag bor i Flen men just nu står jag i min väns trappuppgång.

Därför ekar fint runt om dig. Vad har du för erfarenhet av Fas 3?

– Jag är med i Fas 3 efter att ha gjort Fas 1 och Fas 2. I mitt hemland Tjeckien är jag en mycket känd trubadur. Jag har spelat på de allra bästa klubbar i hela Prag i många många år.

Ahh...

– Jag är 39 år gammal. Jag spelade sedan jag var 19 år i 20 år, nästan 21 år snart har jag spelat på alla stora klubbar i Prag. Alla älskar min musik. Jag kom till Sverige och de säger att de pratar inte tjeckisk. Okej, jag förstår att du inte pratar tjeckisk. Den går jag med på. Men när de slussar upp mig i Fas 1, Fas 3. Men vad ska jag göra. Jag får måla stolar, som ingen människa använder. Vi har 38 stolar på min plats där jag är och målar. Men de lämnar aldrig lokal. Ena veckan jag kanske målar dem vit. Nästa vecka det står 38 vita stolar. Då jag ska måla dem gul.

Är det sant…?

– Det här är helt sant. Jag förstår inte. Vad är meningen? Vad gör den här? Jag har 230, något liknande, om dagen. Det är knappt värt att resa ur sängen.

Vad får du för svar när du frågar varför du ska måla de här 38 stolarna?

– De svarar 'Det är ditt jobb'. Det är ditt ansvar. Jag förstår inte hur de kan säga att det är mitt ansvar. Jag använder inte de här 38 stolarna. De måste torka emellan.

Men hur länge ska det fortsätta? Det låter ju helt makabert, att måla samma gäng stolar vecka ut och vecka in.

– Jag blir ledsen själv när jag tänker på det. Den enda trösten jag har, det är min gitarr. Men snart jag måste sälja min gitarr. Jag har knappt råd att äta maten.

Ja.

– Jag äter bara tre gånger om dagen för att kunna äta lunch, middag och kvällsmaten.

Det var inte det här du hade förväntat dig när du reste till Sverige?

– Absolut inte. Jag reste hit för mitt livs kärlek, men det visade sig inte riktigt vara mitt livs kärlek.

Mhm. Men fortsätt spela, eller hur?

– Jag spelar. Jag spelar. Jag spelar. Min svenska är inte riktigt perfekt. Jag kan inte alla Ludin Dileva-låtarna, de där. Jag är inte så stor här i Sverige. Folk vet inte, vem är jag.

Näe.

– Jag har inte råd och får inte åka till Tjeckien för att spela. Jag måste kunna vara på min plats för arbete inom 24 timmar.

Just det.

– Du måste komma och måla de här. Förbannat, 38 stolar. Jag måste åka och måla 38 stolar.

Är du ensam om att måla de här stolarna?

– Ja, det är bara jag i hela lokalen och en radio, självklart. Fast den har jag med mig ifrån mitt hemma.

Vem är det som anordnar det här? Vem gör du det åt?

– Det är en kille på kommunen, som heter, jag kommer inte ihåg vad han heter. Petter. Petersson. Någonting Petter. Jag vet inte vad heter han.

Näe.

– Jag pratar oftast med arbetsförmedlingen. Ja, du vet vilken jag menar.

Ja.

– Jag vet inte vad jag ska ta mig till

Jag vet inte vad jag ska säga heller. Jag blir alldeles mållös, faktiskt.

– Det är tragiskt. Jag trodde att Sverige var ett stort stort i-land, industriland. Här folk borde få arbete. Folk måste kunna göra sitt arbete. Jag är trubadur. Jag vill bara kunna göra mitt arbete. I Tjeckien jag känner ganska bra på det här men jag får inte lämna för medborgarskap jag kanske säger upp om jag inte kommer tillbaka.

Mmm.

– Jag är inte riktigt medborgare här i Sverige, ännu.

Näe, just det. Men du stannar...

– Man måste följa regler.

Ja. Ja, de som har varit med tidigare i kväll har trivts ändå ganska bra med uppgifterna som de har fått när de…

– Nej, fy fan. Jag trivs inte.

Näe.

– Det är hopplöst.

Jamen det förstår jag ju.

– Det här är som man säger på tjeckiska. … Inge bra.

Vad ska du göra?

– Fortsätta måla mina 38 stolar. Tyvärr.

Nähe, jag tycker att du ska prata med Peter på kommunen eller någon på arbetsförmedlingen, ändå.

– Jag ska säga att jag på Karlavagnen har gett mig tipsen. De kanske lyssnar om stormedia är med också.

Det vet jag inte om de gör, men det var väldigt bra att många fick höra hur du har det. Det tror jag. Tack för att du delade med dig av det.

– Tack så jättemycket själv.

Och lycka till.

– Trevlig kväll och tack för att du lyssnade på mig.

Det är klart att jag gör.

– Tack så mycket. Ha en bra kväll. Hej.

ARTIKELN HANDLAR OM