Försökte kapa plan under OS-invigningen

NYHETER

Ett plan från Ukraina har tvingats ner för landning i Turkiet efter ett kapningsförsök, uppger AFP.

Mannen ska ha försökt ta sig in i cockpit med en detonator – och skrikit att det fanns en bomb ombord.

Kapningsförsöket inträffade mitt under OS-invigningen i Sotji. Enligt den turkiska tidningen Hurryiet reste sig en av passagerarna upp från sitt säte och skrek att det fanns en bomb ombord. Mannen ska sedan ha krävt att planet skulle landa i OS-staden Sotji i stället för slutdestinationen Istanbul.

Skickade ut nödsignal

Mannen ska ha försökt forcera den låsta dörren till cockpit - utan att lyckas.

– Han höll i en detonator hävdade att det fanns en bomb ombord, säger Habip Soluk vid det turkiska transportministeriet enligt AFP.

– Vi vet att planet kapades innan det hade kommit in i turkiskt luftrum.

Enligt den turkiska nyhetsbyrån Anadolu skickade besättningen ut en nödsignal om att planet blivit kapat klockan 17.20 lokal tid. Turkiska flygvapnet skickade då upp två F16-stridsplan för att eskortera planet som landade strax efter klockan 18.00 lokal tid.

Planet söks igenom

110 personer ska ha funnits ombord på planet som var på väg från den ukrainska staden Charkiv i nordöstra Ukraina.

CNN uppger att planet från Pegasus airlines nu finns i en säkerhetszon på Sabiha-flygplatsen i Istanbul. Efter landning genomsöktes planet, som är av typen Boeing 737-800, av säkerhetspersonal. Den utpekade mannen, som uppges vara ukrainsk medborgare, ska ha gripits av turkiska specialstyrkor och ingen ombord ska ha skadats, uppger CNNTurk.

ARTIKELN HANDLAR OM