Flyghjälten bärgas - efter 77 år

NYHETER

För snart 77 år sedan dödskraschade furir Stig Carlsson i Vättern.

Han försvann i djupet, men strax före jul hittade några dykare planet. Stig Carlsson satt fortfarande kvar i cockpit.

Nu ska kroppen bärgas och Stig Carlsson ska få en riktig begravning.

– Det känns väldigt skönt, säger han systerdotter Viveka Sigvardsdotter.

Stig Carlsson omkom under en skytteövning i Vättern. Hans navigatör, Gösta W Lilja hoppade när motorn lossnade. Men fallskärmen hann inte veckla ut sig på den låga höjden. Efter ett par dagar avled även han av sina svåra skador.

Strax efter katastrofen höll flygvapnet en imponerande minnesstund vid olyckplatsen. Stig Carlsson och Gösta W Liljas kollegor defilerade förbi i luften ovanför och flyglegendaren överste Gösta von Porat, chef för Östgöta flygflottilj hyllade de döda.

Planet hittades

Därmed hade allt kunnat vara över.

Men så hittades planet. Och Flygvapnet, som inte kände till några anhöriga till Stig Carlsson bestämde att den gamle flygaren skulle få vara kvar i vraket eftersom olycksplatsen har förklarats som gravplats.

Men så hittade Aftonbladet Viveka Sigvardsdotter, systerdotter till Stig. Hon berättade om hur Stigs tragiska öde alltid funnits med i familjen, hur hans sörjande far Oscar dog i förtid av chocken, hur hans syster Inger hela sitt liv sörjde sin bror.

Det fanns massor med bilder och artiklar bevarade. När vi träffade Viveka Sigvardsdotter hemma i Arlöv kändes Stig Carlsson mycket närvarande.Viveca Sigvardsdotter och hennes syster Anette Rosengren skrev till Flygvapnet och begärde att kroppen skulle bärgas. De ville inte att Stigs gravplats i djupet skulle bli en dykattraktion. Vilket den redan kan ha blivit. Motalapolisen har nyligen fått in en anmälan om brott mot griftefriden.

”Känns jättebra”

– Vi ser väldigt allvarligt på de uppgifterna. Det är oerhört besvärande att det finns människor som inte respekterar lagen om griftefrid, säger generalmajor Micael Bydén, flygvapenchef. Micael Bydén säger att Stig visserligen redan fick en begravning 1937.

– Men vi vill att allt ska kännas rätt för de anhöriga och vi kommer nu att tillgodose deras önskemål så att de kan föra kvarlevorna till familjens gravplats.

Viveka Sigvardsdotter har varit i kontakt med Micael Bydén vid flera tillfällen och även bjudits upp till Flygmuseet i Malmslätt och fått se en Fokker S6, samma flygplanstyp som Stig omkom i, på nära håll.

– Det känns jättebra att man fattat det här beslutet, säger Viveka Sigvardsdotter.  Jag och min sýster är mycket tacksamma över det. Snart kanske Stig kan få komma hem till Göteborg och familjen igen.

ARTIKELN HANDLAR OM