Målade stolar målades om

1 av 2
Han lurade Karlavagnen, hela svenska folket och S-ledaren Stefan Löfven för ett år sedan genom att spela tjecken Gabor Tamac, som var i Fas 3 och fick måla stol efter stol.
NYHETER

Deltagaren i Fas 3-projektet målade visst om redan målade stolar.

Det säger Kjell Lundström reporter bakom det omtalade inslaget i SVT som s-ledaren Stefan Löfven flitigt använder för att kritisera regeringen.

– Annars hade det inte varit någon story, säger Kjell Lundström till Aftonbladet.

I dag intervjuar Aftonbladet Timmy Hellberg, en 31-årig Eskilustunabo som erkänner att han hittade på historien om hur han målade om stolarna som deltagare i Fas 3-projketet. Han ringde till radioprogrammet Karlavagnen och utgav sig för att vara en tjeckisk trubadur.

S-ledaren Stefan Löfven har gång på gång lyft upp i sina tal att folk i Fas 3 målar om stolar som ett sätt att kritisera regeringens arbetsmarknadspolitik.

I samma artikel intervjuas Kjell Lundström, reporter på SVT:s Östnytt. Ett halvår innan Timmy Hellberg busringde Karlavagnen sände han ett inslag om en Fas 3 - deltagare i Motala som jobbade med att renovera helt nya stolar.

Måla om för att få ut ersättning

På en fråga från Aftonbladets reporter om stolarna var ommålade svarar Kjell Lundström:

– Men de var inte ommålade. De var i furu.

Nu vill han dock förtydliga att stolarna visst var målade.

– Stolarna var målade, slipades ner så de blev fururena och sen målades de igen. Annars hade det väl inte varit något att berätta om, säger Kjell Lundström.

Mannen som Östnytt intervjuade berättar anonymt för tidningen Expressen att han fick uppdraget att måla ett tiotal vita stolar gråa.

– Jag frågade verksamhetschefen vad det skulle leda till, jag fick svaret att det inte skulle leda till något utan att det bara var för att få ut ersättning. Det är förskräckligt, säger han till Expressen.

"Mannens eget initiativ"

Det var företaget Personalstrategerna som ansvarade för Fas 3-projektet i Motala när SVT:s inspelning gjordes. Redan för tre år sedan kritiserade företagets två grundare reportaget i en debattartikel i tidningen Corren.

Frida Häggström, kvalitetsansvarig på Personalstrategerna, säger till Aftonbladet att mannen valde på eget initiativ att "restaurera" stolarna, som hon uttrycker det.

– På eget initiativ ville en deltagare restaurera stolar och det sa vår lokalansvariga ja till. Och det var "end of story där", säger hon.

Enligt Häggström har Personalstrategerna varken köpt färg eller stolar. Och mannen höll inte på länge.

– Det kan ha handlat om en eller fyra dagar, det var fyra år sen, jag minns inte exakt. Men enligt de gällande reglerna fick han göra så, meningen var att han skulle sysselsättas, säger hon.

ARTIKELN HANDLAR OM