Kvinna släpps efter 9 års fängelse på Bali

1 av 6
NYHETER

Det har gått nio år sedan hon stod i rättssalen i Bali med ett helt land som följde hennes öde på TV.

Nu ska Schapelle Corby, 36, släppas ur fängelse.

Men hon får inte återvända hem till Australien.

En ung kvinna som åker fast i paradiset med narkotika i väskan, som förfärat säger att det inte är hennes.

På ytan ser det ut som en ganska typisk historia.

Och kanske är det precis det som berättelsen om Schappelle Corby är.

Men kanske inte.

20 års fängelse

Det var en fredag i maj 2005 som hon stod tårögd i rättssalen och fick reda på sitt öde. Hon undslapp arkebusering, vilket var en reell möjlighet, men hon dömdes till 20 års fängelse för narkotikasmuggling.

Hennes tårar visades samma kväll upp på teveapparater i miljontals hem i hemlandet Australien, där den unga skönhetsterapeuten blivit en kändis.

Hon landade på flygplatsen i Bali den 8 oktober 2004. Tillsammans med sin bror och två vänner skulle hon resa till landet för att fira sin systers 30-årsdag. Resan hade gått från Brisbane via Sydney innan de landade på Denpasars flygplats.

När tullen genomsökte hennes incheckade väska hittade de 4,1 kilo marijuana, det största beslaget någonsin på Bali.

Schapelle Corby säger att hon inte vet hur drogerna hamnade i hennes väska, men att hon inte hade låst den när hon checkade in den. Hon menade att någon måste ha placerat drogerna där i syftet att senare plocka ut dem. 

Populärt resmål

Hennes berättelse fick många att reagera.

Bali är ett populärt resmål för unga australier. Många åker dit. Många låser inte sina väskor. Många har hört om landets stränga regler gällande narkotika. Många tyckte att oavsett om hon var skyldig eller inte så var 20 års fängelse ett väldigt hårt straff för den 27-åriga kvinnan, en utbildad skönhetsterapeut, som tidigare var ostraffad, som inte var känd av polisen och som enligt både vänners och egen utsago inte använt droger.

I samma veva började australiensisk media rapportera om andra turister som också varit med om att de hittat narkotika i sina väskor på Bali. En man kontaktade Channel Nine och berättade att han, när han landade på Bali och checkade in på sitt hotell, öppnade väskan och hittade en förpackning stor som en limpa bestående av marijuana i sin väska. Mannen kontaktade då omedelbart Australiens konsulat i landet och fick där svaret att "hittar de den hos dig kommer du att få äta nasi goreng resten av livet". Mannen berättade för tevekanalen hur han spolade ned narkotikan i toaletten. Hans berättelse bekräftades av konsulatet.

Smuggeloperation

Ytterligare en omständighet som upprörde Australiens invånare var det faktumet att Quantas, flygbolaget som flög Schapelle Corby till Bali, bara veckor innan hennes dom gick ut med ett gemensamt pressmeddelande tillsammans med landets polis där man berättade att man misstänkte ett antal väskhanterare för att under lång tid ha haft en smuggeloperation som skett via flygplatsen i Sydney. Ett av de misstänkta tillfällena då man trodde att en smuggeloperation ägt rum var just den dagen som Schapelle Corby for till Bali.

I samband med kvinnans dom genomfördes en undersökning i Australien. 90 procent av de tillfrågade svarade att de trodde att hon var oskyldig. Till och med skådespelaren Russell Crowe engagerade sig.

"När det finns så mycket tvivel, hur kan vi som land bara tigande se på när en ung dam, en australier, ruttnar i ett fängelse i ett fjärran land. Det är vansinne", sa skådespelaren i en intervju med radiostationen 2UE.

Förkortat straff

Nu har nio år har passerat, som Schapelle Corby tillbringat i indonesiskt fängelse, där hon vid upprepade tillfällen drabbats av svåra depressioner. Men för en tid sedan kom en öppning, då landets myndigheter berättade att man kortat ned hennes straff till femton år, istället för tjugo.

Enligt lag får man ansöka om nåd efter två tredjedelars straff och nu är tiden snart inne. I fredags bekräftade indonesiska myndigheter att Schapelle Corby inom kort kommer att friges villkorligt.

Hon får dock inte lämna landet förrän hon avtjänat tretton år, vilket sker 2017.

ARTIKELN HANDLAR OM