Mangs planerade massaker i Malmö

1 av 6
NYHETER

Från fängelset erkänner Peter Mangs nu sitt första mord och bekräftar rasistiska motiv.

Han planerade att döda alla i en hel trappuppgång samt ringa in extra dödsoffer.

– Hade de öppnat så hade de dött. Men eftersom jag var sen var folk på jobb, bara pensionären var hemma, säger han till Sydsvenskan.

Peter Mangs erkänner nu mordet på Kooros Effatian. I en intervju med Sydsvenskan berättar han om hur han dödade mannen, sommaren 2003.

Dagen då Mangs mördade Kooros, i en lägenhet på Gånglåtsvägen i Malmö, hade han egentligen tänkt åka till ett hus i Kroksbäck.

Han bekräftar i intervjun att det var avgörande att de boende i huset i Kroksbäck hade ”mellanösternnamn”.

När han kom in i huset på Gånglåtsvägen ringde han först på en dörr det stod ”ett asiatiskt” namn.

– Hade de öppnat så hade de dött. Men eftersom jag var sen var folk på jobb, bara pensionären var hemma.

Tryckte pistol mot bröstet

När Mangs ringde på hos Kooros Effatain så öppnade den 65-årige mannen och fick en pistol tryckt mot bröstet. Mangs fick honom att sätta sig i vardagsrumssoffan och tvingade sedan till sig Effatains kod till sitt bankkort.

Först riktade Mangs sitt vapen mot Effatains huvud. Mannen viftade då med händerna och han sänkte vapnet och sköt honom i bröstet.

– Ja, vad hände? Jag …han … det kommer blod, han lutar sig åt sidan, det kommer blod som rinner och är mörkt. Då vet jag att det är artärblod och det finns inget att göra, va. Så jag går och kollar hans dator direkt. Jag har ett schema för vad jag ska göra. Kolla datorn. Sedan ska jag ringa ett pizzabud som ska komma dit så att jag kan träffa honom i pannan, säger Mangs till Sydsvenskan.

Ville skapa terror

Peter Mangs ringde aldrig och beställde pizza. Efter att ha gått ut och tagit ut pengar från Effatains konto kom han tillbaka till lägenheten, men kände sig lat och åkte hem.

Egentligen hade han tänkt att döda många fler i trapphuset.

Han ville skapa terror.

– Det var viktigt med åttonde våningen, högst upp. Jag skulle använda lägenheten som en bas för att kunna fortsätta neråt med ryggen fri. Ta nästa våning – tanken var att ta hela trappen, peppra allihop.

Greps 2010

Mangs citerar i intervjun ur den amerikanska frihetsförklaringen och menar att ett folk har rätt att bryta mot lagen för att bryta ett förtryck. Han menar att människor i Sverige förtrycks av kriminaliteten i samhället. Kriminaliteten skyller Peter Mangs på invandringen.

Vilka som skulle följa honom i upproret säger han inte. Inte heller säger han hur det planerade massmordet i trappuppgången skulle leda till en politisk förändring.

I november 2010 greps Peter Mangs. Han menar att han själv valde att gripas och att han visste att polisen var nära eftersom de ringt flera gånger till en av hans vänner.

– Om jag hade velat klara mig kunde man tänka sig att jag hade fraktat bort pistolpiporna jag hade hemma, kassetterna och nyckelknippan.

Med hjälp av piporna kunde polisen knyta ihop flera av de begångna brotten. På kassetterna fann inspelningar av samtal Mangs gjort till polisen för att styra om polisutredning.

Man med två döttrar

På nyckelknippan satt nyckeln till Kooros Effatians lägenhet. Mangs använde nyckeln 2010 för att ta sig ner i källaren på huset.

Han mötte då en man med sina två döttrar.

– Jag var säker på att han skulle dyka upp i rättegången sen, som gubben i lådan, men det hände aldrig. Jag undrar var han blev av.

Mangs säger att han var beväpnad när han mötte mannen, som undrade vad Mangs gjorde där.

För att slippa frågor låtsades Peter Mangs vara polis och gick sedan därifrån.

Slutligen berättar Peter Mangs om hur han är tillfreds med sin situation i fängelset och att han vill ha mer isolering än vad han får.

– Den gamle Peter, före den 6 november 2010, är ett raketsteg jag har lämnat.

ARTIKELN HANDLAR OM