Mötte sin brors mördare på bio

NYHETER

Det har gått sju år sedan hennes ene bror mördades och hennes andre bror knivskars svårt av en 32-årig kvinna.

Plötsligt, under ett biobesök med sin dotter, stod hon öga mot öga med mördaren, ovetandes om att kvinnan släppts.

– Det kändes som någon vred om något i mitt hjärta, säger Sofia till Göteborgs-Posten.

Det var tidigt på morgonen den första januari 2007 som en 34-årig man hittades svårt skadad i sin trappuppgång. Mannen, som var knivskuren i både bröst och ansikte, avled av sina skador.

Hans sambo dömdes till tio år och sex månader i fängelse för mordet – och för att under nyårsnatten även ha knivhuggit mannens bror i benet när han försökte lugna ned kvinnan.

Öga mot öga

Sju år har passerat, och de båda männens syster, som i artikeln i Göteborgs-Posten kallas Sofia, skulle gå på bio med sin dotter.

Plötsligt stod hon öga mot öga med kvinnan som mördade hennes bror.

– Jag var helt oförberedd på att möta denna kvinna. Det kändes som någon vred om något i mitt hjärta, säger hon till tidningen.

"Viktig lärdom"

Som målsägande och nära anhörig har Sofia enligt lag rätt att få information om kvinnan. Vilken anstalt hon sitter på, när hon får permissioner och framför allt: När hon friges.

– Sista gången jag fick ett brev från kriminalvården var i februari förra året. Då skrev de att hon kommit in på ett familjehem. Kriminalvården måste ha rutiner som fungerar så att de håller vad de lovar.

Lovisa Nygren är tillförordnad kriminalvårdschef på Sagsjöanstalten där kvinnan satt. Hon beklagar att informationen inte gått fram.

– Detta blir en viktig lärdom till att göra det bättre i fortsättningen, säger hon.

ARTIKELN HANDLAR OM