Körde på Andreas, 29 - smet från platsen

NYHETER

CP-skadade Andreas Pettersson, 29, blev påkörd på ett övergångsställe.

Sen smet föraren.

– Han stoppade en hundralapp i min ficka sen stack han i väg, säger Andreas.

Andreas Pettersson, 29, har en cp-skada och arbetar med trädgårdsskötsel och som vaktmästare på en dagverksamhet i Linköping. I onsdags var han och en kompis på väg hem från jobbet.

De skulle korsa ett övergångsställe på Kalmarvägen, i närheten av Linköpings universitet. Det var vid 14-tiden, Andreas ledde sin cykel bredvid sig när en bil körde in i bakhjulet.

– Både jag och cykeln åkte i backen, berättar Andreas och visar upp en mobilbild som hans kompis har tagit på det trasiga bakljuset.

På polisstationen sa en polisman till killarna att de borde ha fotograferat bilen i stället.

– Men i killarnas värld är det cykeln som är det viktiga, säger Andreas pappa Börje Pettersson.

Föraren frågade Andreas vad det förstörda bakljuset på cykeln kostade. Sen stoppade han en hundralapp i Andreas ficka och drog.

Det enda Andreas Pettersson vet är att bilen är silverfärgad och troligtvis en Citroën eller Peugeot. Föraren beskriver han som en äldre man.

Blev förbaskad

– Men det kan betyda allt mellan 40 och 80 år, säger hans pappa.

Tidigt på söndagseftermiddagen besöker vi platsen för olyckan, som lokaltidningen Östgöta Correspondent först berättade om.

Sikten är god åt båda hållen, med jämna mellanrum svischar bilar förbi, maxhastigheten på platsen är 50 kilometer i timmen.

Börje Pettersson berättar att många tankar hann gå igenom hans huvud när han var på väg till Andreas arbetsplats i onsdags. När han försäkrade sig att sonen klarade sig med smärtor i båda knäna, blev han "förbaskad", som han säger, på föraren.

– Hade bilen träffat en meter åt sidan då hade vi inte kunnat prata om att det gick bra. Andreas hade också kunnat slå i huvudet mot trottoarkanten när han ramlade.

Vill inte döma

Börje Pettersson är själv ordförande i Handikapporganisationernas samarbetsorganisation i Linköping. Hans ambition är att sonen ska kunna leva ett så självständigt liv som möjligt, med egen lägenhet och någonting meningsfullt att göra om dagarna.

– Som tur är har Andreas många vettiga människor omkring sig, så det här påverkar honom inte. Men om han hade blivit träffad, kanske han inte hade vågat sig ut på samma sätt som tidigare.

Alla människor kan göra misstag och Börje Pettersson säger sig inte vilja vara elak och döma mannen som körde på hans son. På ett sätt hade han kunnat förstå ifall föraren bara åkte därifrån när han hade försäkrat sig om Andreas hade klarat sig.

"Han visade att det var hans fel"

– Men i samma ögonblick som han tog fram hundralappen visade han att det var hans fel. Men framförallt visade han att han trodde på att han kunde komma undan för att Andreas är annorlunda.

Olyckan är polisanmäld och rubriceras som smitning. Börje Pettersson hoppas att den skyldige anmäler sig till polisen.

– Man utnyttjar inte någon som är sårbar. Det är oanständigt att inte ta ansvar för sina handlingar. Genom att ta ansvar kan han visa på skillnaden mellan att vara korkad och ett kräk, säger Börje Pettersson.

ARTIKELN HANDLAR OM