7 av 10 lämnar yrkesförsvaret

Foto: SCANPIX
NYHETER

Minst sju av tio soldater som rekryteras till Sveriges nya yrkesförsvar hoppar av innan kontraktistiden har löpt ut.

För att fylla behovet skulle sju procent av en åldersklass behöva söka.

– Vi efterlyste redan 2010 en Plan B om det nya systemet inte utvecklades enligt gällande plan. Det kanske är dags för Plan B nu, säger försvarsekonomen Peter Nordlund till Svenska Dagbladet.

Sverige avskaffade 2010 den allmänna värnplikten. Samtidigt infördes ett system med frivilligförsvar.

Sedan 2010 har både militären och ministrar talat om att rekryteringen av soldater och sjömän gått bra. För att fylla försvarets behov måste 4 000 personer rekryteras varje år.

Enligt en beräkningar som Svenska Dagbladet gjort är siffrorna allt annat än tillfredsställande. Av tio personer som rekryteras så slutför endast två till tre personer sina kontrakt. Minst sju slutar i förtid.

– Det känns som att de tycker att det ska räcka att det är ett utmanade och roligt jobb, att de inte tänkt på att man faktiskt ska kunna leva på det, säger Madeleine Engström, som är en av dem som hoppade av innan kontraktet slutfördes.

Krävs fler sökande

Madeleine fick inte den lönen hon hoppats på och jobbet gav inte heller de meriter för att kunna söka sig vidare i arbetslivet, efter att kontraktet löpt ut.

Om den höga andelen avhopp fortsätter behövs det enligt Peter Nordlund tas in cirka 7 000-8 000 personer varje år.

– Det skulle kräva att 7 procent av en åldersklass frivilligt söker sig till försvaret. Det är svårt att uppnå. Inte ens USA som satsar mycket pengar på rekrytering har rekryteringstal som är högre än 6 procent, säger han.

ARTIKELN HANDLAR OM