Högerextrema jublar över Schweiz

1 av 2 | Foto: AFP
NYHETER

Invandringsfientliga högerpartier runt om i Europa jublar över utfallet i Schweiz omröstning om att begränsa invandringen från EU.

Men från andra håll möts de av svidande kritik.

– Det här är underbara nyheter för nationell suveränitet och frihetsälskare i hela Europa, säger ledaren för brittiska UK Independence Party (UKIP) Nigel Farage, som själv sitter i EU-parlamentet.

Det franska extremhögerpartiet Nationella fronten välkomnar det schweiziska folkets ställningstagande och manar till ett stopp för "massinvandring" också i Frankrike.

Kräver folkomröstning

Lega Nord kräver en liknande folkomröstning i Italien och österrikiska FPÖ säger att även österrikarna skulle rösta för att begränsa invandringen om chansen gavs.

Den tyska tidningen Tagesspiegel skriver att folkomröstningen ökar sannolikheten för att EU-kritiska partier blir den största gruppen i EU-parlamentet, med en fjärdedel av ledamöterna, efter EU-valet i maj.

El País i Spanien skriver att resultatet speglar den "populistiska och främlingsfientliga agitation" som sveper över Europa, mindre än tre månader före EU-valet.

EU-kommissionär Cecilia Malmström är också kritisk.

– Det avtal Schweiz har med EU är ett helhetsavtal. Det går inte att bara plocka ut vissa delar, utan att tro att det får effekter, säger hon till TT.

Fri rörlighet för människor är en fundamental del i den inre marknadens fria rörligheter, konstaterar Malmström.

– Att bara bryta loss den och tro att allt är som vanligt i de andra delarna kommer inte att gå, säger hon.

Malmström och hennes kollegor i kommissionen har ännu inte haft tid att analysera resultatet och vad som kommer att hända nu är för tidigt att säga. Schweiz har ett specialavtal med EU och det finns ingen färdig manual för hur sådana här frågor ska hanteras.

– Nu får vi sätta oss ned och fundera ordentligt och ta ett samtal med schweizarna hur de har tänkt sig det här, säger Malmström.

"Oroande"

Resultatet i omröstningen är "oroande", enligt Frankrikes utrikesminister Laurent Fabius som säger att EU:s relationer med Schweiz nu måste omvärderas.

– Enligt min åsikt är det dåliga nyheter både för Europa och för schweizarna därför att Schweiz kommer att straffas (ekonomiskt) om det drar sig undan, säger Fabius enligt Reuters.

Tysklands finansminister Wolfgang Schäuble anser att resultatet kommer att "skapa en massa problem för Schweiz på en rad områden".

Men Schäuble framhåller enligt AFP också att resultatet i folkomröstningen är ett varningstecken som visar på rädsla i Europa för globaliseringen

Enligt Le Soir i Belgien kommer "hela byggställningen med Schweiz bilaterala avtal med EU garanterat att kollapsa".

Den franska affärstidningen Les Echoes konstaterar att resultatet får "ekonomiska konsekvenser som är svåra att förutse".

I Schweiz segrade jasidan med 50,3 procent av rösterna i söndagens folkomröstning.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM