Får 14 års fängelse – för mordet på Gabriel

1 av 2
NYHETER

Småbarnspappan Gabriel Holmdahl, 20, hade varit försvunnen i två veckor när han hittades mördad vid en skogsdunge i Lidköping i september förra året.

I dag dömdes den 22-årige släktingen som åtalats för mordet till 14 år och sex månaders fängelse.

Den 21-årige medbrottslingen döms till två år för skyddande av brottsling.

Det var i september förra året som Gabriel Holmdahl hittades brutalt knivmördad i ett skogsområde utanför Lidköping. Två personer, en 22-åring släkting till Gabriel och en 21-årig man åtalades av Skaraborgs tingsrätt misstänkta för mord och medhjälp till mord. Enligt åtalet hade den 22-årige släktingen mördat Gabriel Holmdahl genom ett brutalt knivmord och 21-åringen hade bland annat hjälp till att förstöra bevis och agerat chaufför.

14 års fängelse

I dag föll domen mot dem båda. Åklagaren yrkade på livstid för släktingen samt sju år för den medåtalade 21-åringen. Den 22-årige släktingen dömdes till 14 år och sex månader för mord och grovt rån. 21-åringen dömdes till två år för skyddande av brottsling.

Tog kort på kroppen

Det starkaste beviset mot släktingen var ett foto på den svårt skadade Gabriel Holmdahl. Fotot togs den 14 augusti förra året, samma dag som Gabriel anmäldes försvunnen. Bilden hittades i 22-åringens mobil, efter att polisen lyckats återskapa raderade bilder på minneskortet.

– Jag har uppfattningen att han var död när jag tog bilden, säger 22-åringen i förhör.

Nekade till brott

22-åringen nekade till brott under rättegången – och menade att han agerade i självförsvar. Han erkände att han högg Gabriel Holmdahl 2-3 gånger i bröstet och att Gabriel därefter föll till marken och dog. 22- åringen drabbades då av panik och släpade Gabriels kropp längre in i skogen och slängde kniven i en närliggande papperskorg.

Anledningen till att släktingen själv inte fick några sår eller märken på sin kropp ska ha varit att Gabriel Holmdahl missade när han försökte slå honom.

22-åringen är tidigare dömd för vållande till annans död efter ett knivangrepp mot en man i Mariestad och beskrivs i tidigare domar som extremt aggresiv.

ARTIKELN HANDLAR OM