Slog sina barn i tre år

Foto: P-O SÄNNÅS
Malaysias ambassad i Stockholm.
NYHETER

Det malaysiska paret misstänks ha slagit sina barn under tre års tid.

I dag väcktes åtal mot mannen och kvinnan.

– Jag bedömer att barnens uppgifter som de har lämnat i videoförhör hos polisen är trovärdiga, säger kammaråklagare Anna Arnell.

Det var i julas som den systematiska barnagan uppdagades.

Paret häktades vid Solna tingsrätt den 20 december misstänkta för grov fridskränkning och ett fall av misshandel av sina fyra barn.

Gärningarna ska ha skett i familjens bostad i Spånga under perioden 15 september 2010 till 17 december 2013. 

”Bra stöd för åtalet”

Under häktningstiden har representanter för den malaysiska regeringen rest till Sverige och hämtat de fyra barnen som nu befinner sig i Malaysia.

Barnen är 7, 11, 12 respektive 14 år gamla.

– Jag bedömer att barnens uppgifter som de har lämnat i videoförhör hos polisen är trovärdiga. Tillsammans med övrig stödbevisning, som vittnen och föremål som tagits i beslag i bostaden, finns bra stöd för åtalet, säger kammaråklagare Anna Arnell vid Västerorts åklagarkammare i Stockholm.  

Paret arbetar i Sverige för den malaysiska staten. De har emellertid inte någon diplomatisk immunitet, enligt åklagarmyndigheten.

Hårt kritiserat i hemlandet

Fallet har blivit mycket uppmärksammat i Malaysia och häktningen har kritiserats hårt.

Bland annat har det startats en Twitterkampanj för att paret ska friges.

Parets advokat Kristofer Stahre har tidigare uppgett för DN att Malaysias "kultur och lagar säger att en förälder har tillåtelse att uppfostra sina barn fysiskt"

När de fyra barnen återvände till Malaysia förra helgen togs de emot av premiärministern och landets vice utrikesminister.

ARTIKELN HANDLAR OM