FN vill ta upp Hammarskjölds död

1 av 2 | Foto: Foto: AP
”ETT KRIGSBROTT” FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon kallar användadet av saringas i Syrien för ett krigsbrott
NYHETER

Svaret på gåtan om Dag Hammarskjölds död kan finnas i amerikanska eller brittiska arkiv.

Nu sätter FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon press på medlemsländerna att ta fram information om dödsfallet.

I ett brev daterat den 4 februari uppmanar Ban Ki-Moon FN:s generalförsamling att avgöra om utredningen av Dag Hammarskjölds död ska öppnas på nytt.

KG Hammar var en av initiativtagarna till den internationella juristkommission som i höstas uppmanade FN att återuppta utredningen om den omtvistade flygkraschen 1961.

Ett steg framåt

Han välkomnar beskedet:

– Det betyder att vi har tagit ett steg mot det som var syftet med hela kommissionen. Att FN:s generalförsamling skulle få ärendet på sitt bord igen, säger KG Hammar.

I den internationella juristkommissionen slogs det fast att det amerikanska underrättelseorganet NSA har dokument som kan ge svar på Hammarskjölds mystiska död. Men vid förfrågan har USA vägrat släppa det hemligstämplade materialet som ska bestå av utskrifter från radiotrafik från Ndola, olycksplatsen som ligger i dagens Zambia, från natten då Hammarskjölds plan kraschade.

Lägger press på medlemsländerna

KG Hammar säger att Ban Ki-Moons utspel handlar om att lägga press på de medlemsländer som kan sitta på hemligstämplat material - särskilt USA och Storbritannien.

– För alla medlemsländer är det nu upp till bevis om de själva vill bidra. Man kan läsa mellan raderna att generalsekreteraren vill att varje medlemsland rannsakar sig själv.

Vilka länder kan ha betydelsefullt material?

– Juristkommissionen var mest fokuserad på NSA och deras arkivinnehav men det är säkert många som har material som är hemligstämplat i dag. I första hand NSA, men också britter, belgare, fransmän och Sydafrika kan ha något.

Tror du att dokumenten någonsin kommer att komma fram?

– Ja, förr eller senare tror jag de gör det.

"Sverige är passivt"

KG Hammar betonar att Sverige fortfarande bär ett stort ansvar för de "tysta åren" - då Hammarskjölds död var en icke-fråga - för att bidra till en eventuell lösning på mysteriet.

– Det är flera länder i Afrika som vill trycka på men så länge Sverige är passivt så inväntar man. Det Sverige kan göra är verkligen att säga att vi vill veta sanningen och att bevisa att vi inte har låst fast oss vid en tidigare ståndpunkt.

– I den dokumentation som juristkommissionen levererade finns det mycket som talar för att det inte var så enkelt att det var en flygolycka.

FAKTA

Dag Hammarskjöld

Den svensk som under 1900-talet blivit mest känd för sina internationella insatser.

Född 1905 i en adlig familj i Jönköping. Uppväxt i Uppsala där hans far var landshövding.

Docent i nationalekonomi 1933. Höga poster i finans- och utrikesdepartementet.

Vald 1953 till FN:s generalsekreterare. Blev den mest aktive och initiativrike generalsekreterare och gav ämbetet en helt ny auktoritet.

Behöll posten till sin död i en flygkrasch vid flygplatsen Ndola i Nordrhodesia (dagens Zambia) natten mellan den 17 och 18 september 1961. Vid tidpunkten var han på väg att medla i Kongokonflikten.

Blev 56 år gammal. Postumt tilldelad Nobels fredspris. (TT)

ARTIKELN HANDLAR OM