Polisens försvarstal – två dagar före ”Uppdrag granskning”

SVT granskar dödsskjutningen i Husby

NYHETER

Veckans ”Uppdrag granskning” handlar om polisens dödsskjutning av en 68-årig man i Husby förra året.

Men redan nu har polisen lagt ut sin egen version av händelsen på Youtube.

– De kanske känner viss oro inför vårt program, säger Nils Hanson på ”Uppdrag granskning”.

Den 68-årige mannen sköts i huvudet efter att piketpolisen brutit upp dörren till en lägenhet i Stockholmsförorten Husby där mannen befann sig med sin hustru.

Polisens agerande i samband med dödsskjutningen fick snabbt massiv kritik och har av många beskrivits som den utlösande faktorn bakom förra årets kravaller i Husby.

”Fruktansvärt misslyckande”

I slutet av sommaren skrev polisen Martin Marmgren, som själv var på plats den aktuella dagen, ett mycket uppmärksammat blogginlägg i vilket han kritiserade insatsen.

– Jag tycker att det var ett fruktansvärt misslyckande att den här mannen blev dödad i samband med ingripandet. Det är inte så att jag lägger skulden på någon specifik polisman för det, men jag tycker fortfarande att insatsen borde gått att hantera på ett sätt som inte slutade med att den här mannen dog, säger han till Aftonbladet TV.

På onsdag tittar SVT:s ”Uppdrag granskning” närmare på fallet – men redan på måndagen publicerade Stockholmspolisen sin egen version av händelsen.

I början av Youtubeklippet förklarar Varg Gyllander, presschef vid polisen i Stockholms län, att det är viktigt att polisen granskas.

– Sveriges Televisions "Uppdrag granskning” har under lång tid tittat på det här ärendet, och vi tycker att det är bra. Ett stort antal polisanställda har intervjuats och gett sin bild av hur de ser på det. Det finns olika versioner av den här händelsen, säger han.

”Stämmer ju inte”

Sedan får Tomas Koppelman Hellgren, polisens insatschef när dödsskjutningen inträffade, ge sin bild.

Han säger bland annat att polisen försökte förhandla med paret genom dörren in till lägenheten.

– Men inte heller det gav något resultat. Man hade släckt ner i lägenheten, man svarade inte på tilltal, säger Tomas Koppelman Hellgren i klippet.

”Uppdrag granskning” har en annan bild av händelsen.

– Det där stämmer ju inte, utan det har visat sig, när vi tittat på detta, att de faktiskt fick kontakt med mannens hustru, och hon ropade då ”varför är ni här?” och ”vi är pensionärer”. De fick ju ändå någon form av dialog då med paret, säger Nils Hanson, projektledare och ansvarig utgivare för ”Uppdrag granskning”, till Aftonbladet TV.

Om polisens val att lägga ut Youtubeklippet säger han:

– Jag tror att det är ett sätt att säkerställa att polisen får ut sin egen version av vad som hände, och de kanske känner viss oro inför vårt program på onsdag.

”Uppdrag granskning” sänds i SVT1 på onsdag klockan 20.00.

ARTIKELN HANDLAR OM