Riskerar åka ur EU "Bekymmersamt"

NYHETER

Inför EU-valet finns stor risk för två partier att åka ur EU-parlamentet, visar Novus nya opinionsmätning:

Piratpartiet – och Kristdemokraterna.

– Det här är en signal om att det gäller att jobba stenhårt, säger KD:s EU-toppnamn Lars Adaktusson till Aftonbladet.

I opinionsundersökningen som Ekot gjort via Novus framgår att varje alliansparti backar sedan EU-valet 2009. Samtidigt ökar Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet.

Även Sverigedemokraterna ökar och kan ta sig in, om siffrorna håller i sig till i maj.

Bland dem som enligt mätningen hamnar långt under fyraprocentsspärren och därmed ligger illa till är KD och Piratpartiet, med 2,3 respektive 1,3 procent.

"Bekräftar opinionsläget"

Kristdemokraternas förstanamn på EU-parlamentslistan är journalisten Lars Adaktusson, som just nu reser runt i södra Sverige och kampanjar.

– Det här är en signal om att det gäller att jobba stenhårt. Det är den enda relevanta slutsatsen att dra. Sedan bekräftar det att opinionsläget är bekymmersamt för Kristdemokraterna, säger han till Aftonbladet.

Vad ska ni göra åt det?

– Vi ska göra en bra valkampanj. Är det något jag känner stor tillförsikt i är att partiet är en folkrörelse med idealitet och entusiasmen. Det kommer handla mycket om att visa att EU inte bara är kronor och ören utan mycket människosyn. Vi har en utveckling med många främlingsfientliga partier och behöver vara tydliga med att vi inte kompromissar med människors lika värden.

"Kristdemokraterna startade EU"

– Kristdemokraterna har haft en stor betydelse för EU:s utveckling och var med att grunda EU. Det finns en stolthet i det och kan smitta av sig i engagemang.

Personligen ska Adaktusson fokusera på att resa runt i Sverige och kampanja, med sina tre huvudfrågor:

– Mänskliga rättigheter som jag tror EU som institution göra mer för i en mer aktiv utrikespolitik. Asyl- och flyktingpolitik, där vi har en dramatisk situation med Syrienkriget och behöver påverka andra länder att ta sitt ansvar. Företagande och handel, där vi behöver riva de kvarstående handelshinder som finns på inre marknaden.

"Kampanjen har inte börjat"

Piratpartiets EU-parlamentariker Amelia Andersdotter förklarar nedgången så här:

– Valkampanjen har inte börjat än. Vi har inte fått mycket utrymme att förklara vad vi åstadkommit. Vi är bara två ledamöter och vi slår över vår tyngd i Bryssel. Det tar mycket av vår tid.

– Vi har ändå fått mycket uppmärksamhet för våra frågor i Bryssel: upphovsrätt och mänskliga rättigheter. Vi jobbar mycket hur man standardiserar teknologier för internet i samhället. I Sverige har vi FRA, annars är det inte mycket som är relevant för Sverige som nationalstat Vi hoppas att EU-kampanjen kommer att handla mycket om EU-frågor.

"Vi kommer sitta kvar"

Hur ska ni lyckas föra fram era frågor?

– Vi har försökt lyfta fram Dataskyddsförordningen som svenska regeringen blockerar vidare förhandlingar om i Bryssel sedan december i fjol, på grund av juridiska teknikaliteter. Man vill sköta svenskt dataskydd själva, men de senaste tjugo åren har visat att det inte fungerar. För både privatpersoner och företag behövs en harmonisering, säger Amelia Andersdotter.

Men ni hamnar lång under gränsen. Tror du att ni kommer sitta kvar?

– Ja, det tror jag. Jag tror kampanjen kommer gå bra och att vi kan visa att vi gör en skillnad här.

FAKTA

EU-val den 25 maj

Den 25 maj i år röstar svenskarna fram 20 ledamöter som ska representera Sverige i fem år.

Totalt sitter 751 ledamöter från 28 länder i EU-parlamentet.

EU-parlamentet stiftar lagar tillsammans med ministerrådet, efter att EU-kommissionen har lagt ett förslag. EU-parlamentet är väljarnas röst och ministerrådet talar för de 28 regeringarna i EU. Reglerna gäller sedan i alla EU-länder.

Varje parlamentsledamot är med i en partigrupp, som samlar ledamöter med liknande åsikter.

I parlamentet sitter ledamöterna samlade i sina partigrupper, och inte utifrån vilket land de kommer. Vänsterpartier sitter till vänster och högerpartier till höger. De gröna och liberala partigrupperna sitter i mitten.

Här är en lista på svenskarna som sitter i EU-parlamentet i dag.

I Sverige minskade valdeltagandet mellan valen 1995 och 2004, men ökade sedan i valet 2009, till 45 procent. I övriga EU-länder är trenden generellt att valdeltagandet fortsätter att minska.

Resultat från Novus/Ekots undersökning. Parti, resultat i undersökning (resultat i valet 2009 - en decimal, mandat i Parlamentet):

M 20,9 (18,8, 4)

FP 10,9 (13,6, 3)

C 4,5 (5,5, 1)

KD 2,3 (4,7, 1)

S 27,3 (24,4, 6)

V 10,8 (5,66, 1)

MP 15,7 (11,0, 2)

SD 4,8 (3,3, 0)

JL 0,5 (3,6, 0)

PP 1,3 (7,1, 2)

FI 0,2 (2,2, 0)

Källor: Valmyndigheten, Ekot, Val.se

och EU-upplysningen.

ARTIKELN HANDLAR OM