Efter snatteriet: Hon ersätter Rudin (S)

1 av 2
NYHETER

Det blir Emilia Bjuggren, 26, som ersätter Tomas Rudin (S). Förra veckan avslöjade Aftonbladet att Rudin åtalas för snatteri av en whiskyflaska. Sedan dess är han sjukskriven för alkoholproblem.

I förra veckan kunde Aftonbladet avslöja att oppositionsborgarrådet i Stockholms stad, Tomas Rudin (S), åtalas sedan han snattat en flaska whisky på Systembolaget. Samma dag kom beskedet att han sjukskriver sig för sina alkoholproblem. Nu är hans ersättare klar.

Det blir 26-åriga Emilia Bjuggren som tillfälligt tar över uppdraget.

– Det känns roligt och utmanande att få vara med och leda det lag som ska ta Socialdemokraterna till valseger i Stockholm. Men det hade så klart hellre fått ske under roligare omständigheter, säger Emilia Bjuggren.

Yngsta någonsin

Emilia Bjuggren har tidigare varit ordförande för SSU i Stockholm och jobbat som heltidspolitiker sedan 2011. Hennes ansvarsområden har hittills varit idrott- och ytterstadsfrågor. Nu får hon också ta sig an kulturfrågorna. Stadsbyggnadsfrågorna, som Rudin också hade ansvar för, tas nu om hand av Maria Östberg Svanelind.

26 år gammal är Bjuggren det yngsta borgarrådet någonsin. Men hon kommer med klargörande besked:

– Det är ju övergående, så jag ser inte det som något problem. Jag kommer kunna mina bidra med mina erfarenheter från att ha drivit idrottspolitik ett par år. Men jag ser också fram emot att ta mig an kulturpolitiken.

Karin Wanngård, oppositionsborgarråd och gruppledare för S i Stockholm, är glad och stolt över Rudins ersättare.

– Jag är oerhört glad att kunna presentera ett vikarierande borgarråd som har fler år framför sig än politiken än bakom sig. Hon har gjort ett jättebra arbete de tre åren jag följt henne. Hon kommer träda in i den nya rollen till fullo, säger hon.

"Det är en stor tragedi"

Hon menar att historien kring Tomas Rudin är en stor tragedi.

– Det här är en personlig tragedi främst för Tomas, hans familj och närmsta vänner. Det är oerhört tråkigt, det är en person som jag tycker mycket om. Men han har en sjukdomsbild som kräver rehabilitering och sjukskrivning. Jag hoppas verkligen han kommer bli frisk.

Hon vill inte spekulera kring om eller när Rudin kommer tillbaka till politiken.

– Min förhoppning är att han ska kunna jobba för Socialdemokraterna framöver. Men nu handlar det om att han ska bli frisk, säger Wanngård.

ARTIKELN HANDLAR OM