Denho Acar inför rätta i Turkiet

Arkivbilder på Denho Acar.
NYHETER

Ledaren för Original Gangsters, Denho Acar, ställs inför rätta i Turkiet.

Acar åtalas bland annat för brandattentatet mot ett kafé i Göteborg, 2006.

– Denho Acar åtalades i slutet av förra året och ställs inför rätta i mars, säger advokat Bo Runnquist, Acars offentlige försvarare i Sverige, till Göteborgs-Posten.

Denho Acar, snart 40, har varit internationellt efterlyst i snart åtta år. Under perioden har han varit bosatt i Turkiet.

Landet saknar utlämningsavtal med Sverige och eftersom Acar är turkisk medborgare har myndigheterna i Sverige försökt få det turkiska rättsväsendet att driva utredningen i det egna landet.

Ansträngningarna har nu burit frukt och Acar kommer att ställas inför rätta.

Anklagelserna som anges av turkiska myndigheter är ”grov plundring, försök till grov plundring och grov skadegörelse”.

Thomas Ahlstrand, vice chefsåklagare vid internationella åklagarkammaren i Göteborg, har sedan 2006 lett förundersökningen mot den kriminelle ledaren.

Han har ännu inte fått någon bekräftelse på att Acar kommer att ställas inför rätta, men enligt en brevväxling mellan turkiska myndigheter och det svenska justitiedepartementet – som GP tagit del av – ska det framgå att åtal har väckts

– Stämmer det att åtal väckts så visar det att det internationella samarbetet fungerar, säger Thomas Ahlstrand till tidningen.

Avslog Acars begäran

Denho Acar ska genom sin försvare ha bett om att häktningen mot honom ska hävas. Det skulle också upphäva efterlysningen av honom. Begäran ska ha gjorts i mitten av januari i år.

Skälet som Acar anför är att utredningen slutförts i Turkiet och att han inte längre skulle kunna försvåra polisens arbete.

Solna tingsrätt, som handlägger målet i Sverige, har avslagit Denho Acars begäran.

Gängledaren är fortsatt häktad och internationellt efterlyst.

Rättegången mot Acar inleds den 7 mars.

Greps för attentat

Den 10 november 2006 utfördes ett brandattentat mot Café Vasa på Vasagatan i Göteborg. Det var troligtvis en personlig vendetta som låg bakom dådet.

Denho Acar greps, misstänkt för att ha anstiftat attentatet, men släpptes efter en första häktningsförhandling. Han flydde landet direkt efteråt.

Ytterligare två män greps  och kunde dömas till fleråriga fängelsestraff för inblandning i attentatet. Båda männen har anknytning till Acars kriminella gäng Original Gangsters.

Misstänkt för grova brott

Acar har varit internationellt efterlyst, misstänkt för flera grova brott. De ska han enligt åklagare ha beordrat från Turkiet.

Han misstänkts för anstiftan till mordförsök och allmänfarlig ödeläggelse, i samband med ett bombattentat mot en lägenhet på Södermalm i Stockholm, 2009.

Dessutom misstänks Acar för utpressning och ett fall av försök till grov utpressning.

Acar har under alla år nekat till alla misstankar om brott.

ARTIKELN HANDLAR OM