Polisernas kritik mot dödsskjutningen i Husby

1 av 8
NYHETER

Upploppen i Stockholmsförorten Husby i maj 2013 antändes när polisen sköt Lenine till döds.

Nu kommer intern kritik mot polisens agerande.

– Jag har full förståelse för att allmänheten och journalister kritiserar oss hårt för den här insatsen, säger Patrik Zanders, gruppchef på Västerortspolisen och en av dem som var med under insatsen, till ”Uppdrag granskning”.

Den 13 maj sköts Lenine, 68, i huvudet av polis. De bröt upp dörren till Lenines och hustrun Arja Relvas–Martins lägenhet och gick in med piketen – för att enligt polisen skydda kvinnan.

Piketens förhandlare under insatsen, Paul Hansson, menar istället att motivet var att gripa mannen.

– Ja, det är det. Och utifrån den positionen som jag hade i den här insatsen, utanför dörren, på balkongen, så uppfattade jag inte att det fanns ett hot mot henne. Det är min uppfattning, säger han i ”Uppdrag granskning”.

”Hotade mig aldrig”

Gruppchefen på Västerortspolisens spaningsrotel rapporterade till ledningsbussen att det inte fanns något hot mot kvinnan.

Uppgiften nådde dock aldrig insatschefen Tomas Koppelman Hellgren.

– Ja, man kan tycka att det är en omständighet som skulle kunna tala för att de var goda vänner, men nu kände jag inte till den uppgiften, hade jag känt till den så hade jag fått ta med den i vågskålen, säger Tomas Koppelman Hellgren.

Arja Relvas-Martins förstår inte polisens bedömning.

– Vi var ihop i 37 år, han hotade mig aldrig, säger hon.

”Vi borde funderat mer”

Polisen gick in i lägenheten.

– Alltså en gisslansituation. När man i det här läget väljer att gå in för att söka av lägenheten så tar man egentligen på ett sätt ett beslut om en konfrontation.

– Om jag hade fått stå där igen så kanske jag velat säga ”vänta lite, låt oss fundera lite på vad det innebär att vi gör det här, säger förhandlaren Paul Hansson till ”Uppdrag granskning”.

Inne i lägenheten separerar fyra polismän på Lenine och hans fru.

Oklart om dödsskottet

Enligt polismannen som sköt Lenine ska flera sekunder förflutit mellan att han slängde en distraktionsgranat och själva dödsskottet. Däremellan ska han ha varnat för och skjutit ett varningsskott.

Tre av poliserna som SVT:s ”Uppdrag granskning” pratat med menar att smällarna från chockgranaten och skotten kom utan någon paus.

FAKTA

Uppdrag granskning

Programmet om det interna kritiken sänds i kväll (onsdag) kl 20.00 på SVT1.

ARTIKELN HANDLAR OM