Dubbla känslor inför polisförstärkning

NYHETER

Gnistan till upploppen i Husby i våras tändes efter att polisen skjutit 62-årige Lenine till döds - polisen planerar nu att kraftigt utöka sin närvaro i Västerort.

Förstärkningen mottas med dubbla känslor av de boende, enligt Rouzbeh Djalaie, chefredaktör för tidningen Norra sidan.

– Det är en kortsiktig lösning, säger han.

Polisen planerar att trefaldiga insatsen i Tensta och Rinkeby i västra Stockholm. Ytterligare 50 poliser ska rekryteras från Stockholms län för att stödja de 25 poliser som redan finns i området.

Enligt polisen finns omkring 200-300 unga personer i området som livnär sig på kriminalitet och "stör ut ett helt samhälle".

– Då måste man agera kraftfullt, säger Elisbeth Anestad, chef för polisen i Västerort, till Sveriges Radio Ekot.

Strukturella problem

Rouzbeh Djalaie, chefredaktör för tidningen Norra sidan, tycker att det är bra att polisen satsar i Västerort men menar att problemet är betydligt större än hur det beskrivits av myndigheten.

– Problemet är inte de 2-300 personerna som de talar om utan vad det är som skapar dem. Det handlar om skola, bostäder och jobb.

Han håller heller inte med om beskrivningen att det skulle vara så pass många som 300 individer som ”livnär sig på kriminalitet”.

– Det handlar om kanske 40-50 högst.

29 poliser till att börja med

Beslutet om satsningen har tagits av bland andra den biträdande länspolismästaren.

I första hand rör det sig om 29 extra poliser under våren. Resterande 21 ska tillkomma i två omgångar: den första halvan under början av 2015 och den andra efter ytterligare ett halvår.

Rouzbeh Djalaie tror inte att den utökade polisnärvaron kommer att innebära en större risk för nya upplopp och våldsamheter.

– Nej, det tror jag inte. Men risken finns ju om någon polis gör bort sig med tanke på all bakgrund. Men jag tror inte det.

FAKTA

Uppdrag granskning

Programmet om dödskjutningen i Husby och polisens interna kritik sänds i kväll (onsdag) kl 20.00 på SVT1.

ARTIKELN HANDLAR OM