"Helt vanlig verksamhet"

Fredrik Reinfeldt om påtryckningarna mot Schweiz

NYHETER

I dag kom avslöjandet att Sverige försöker påverka Schweiz inför folkomröstningen om att köpa Jas Gripen.

Statsminister Fredrik Reinfeldt kommenterar nu för första gången nyheten.

Sverige har en avancerad plan för att påverka Schweiz befolkning inför en folkomröstning där folket ska avgöra om  landet ska köpa stridsfartyget Jas Gripen. Enligt Ekot är alla dokument som rör planen hemligstämplade.

– Det är helt vanliga ambassadverksamheter i Schweiz och i andra länder som pågår.  Det handlar om att svara på frågor om vilket land vi är och att företag som försöker sälja svenska produkter, kommenterade Fredrik Reinfeldt uppgifterna i kväll.

Enligt avslöjandet ska Sveriges ambassadör i Schweiz, Per Thöresson, ha skickat brev till flera svenska ministrar och statsminister Fredrik Reinfeldt om att svenska aktiviteter ska pågå inför folkomröstningen, för att skapa en positiv bild av Sverige. Önskemålen om aktiviteterna ska ha kommit direkt från landets försvarsminister Ueli Maurer.

Oppositionen har i dag gått ut och krävt att de svenska aktiviteterna inför folkomröstningen genast ska stoppas.

- Halva vår ekonomi är export så de som ropar på detta ropar på att stänga ner jobb och svensk export. Och det kommer i förlängningen leda till att vi inte kan hålla i hop vår välfärd, sa statsministern.

ARTIKELN HANDLAR OM