”Vi har ett hav av gråt i oss”

Titti Sjöblom berättar om sin mammas sista tid

1 av 31
Titti Sjöblom började sjunga som tvååring tillsammans med sin mamma
NYHETER

Alice Babs dog 90 år gammal, omgiven av sin familj.

– Hon fick leva i harmoni den sista tiden, säger dottern Titti Sjöblom.

Den 24 januari fyllde Alice Babs 90 år.

– Vi firade i dagarna tre, säger Titti Sjöblom.

Inte för att kalaset var så vildsint utan för att alla barn, barnbarn, barnbarnsbarn, kusiner och vänner måste spridas ut och inte dyka upp samtidigt.

Det hade Alice Babs inte mäktat med.

– Mamma orkade inte med för många intryck.

Fick sin andra stroke

Hela släkten samlades i Sverige inför födelsedagen men också för att de visste - så noga man nu kan veta sånt – att Alice Babs tid gick mot sitt slut.

– De här sjukdomarna har ett visst förlopp och läkarna kunde se förändringarna som kom och tala om för oss att tiden var räknad.

Alice Babs fick sin andra stroke på våren 2012 och drabbades av en halvidesförlamning.

– På Sjötäppan där hon bodde var personalen jättevänlig och bra och mor fick sjukgymnastik fyra, fem gånger per dag, säger Titti Sjöblom.

– Men sjukgymnasten pratade med oss. ’’Din mor kan inte ta in informationen, hon orkar inte’’.

”Vi följde mammas vilja”

Titti Sjöblom och hennes syskon Lasse Sjöblom och Lilleba Lagerbäck hade hela tiden en kompass att gå efter när de skulle fatta svåra beslut.

– Mamma och pappa hade redan tidigt skaffat Vita Arkivet där de dels skrivit ner hur de ville ha sina begravningar men också hur de ville bli behandlade när de kanske inte hade alla funktioner kvar. Vi följde mammas vilja.

När Alice Babs fick diagnoserna Alzheimers sjukdom och vaskulär demens, ställdes hon också i kö för plats på ett demensboende.

– Vi hoppades att vi inte gjorde något fel. Det kan ju vara vanskligt att flytta en gammal människa som redan har svårt att förstå sammanhangen.

Men flytten gick bra. Alice Babs blev förtjust när hon såg sina egna möbler och tyckte att det var fantastiskt att hon skulle få så fina saker.

Svårt skilja på verklighet och fiktion

Skillnaden mellan det trevliga boendet på Sjötäppan och att bo på ett demensboende var stor, enligt Titti Sjöblom.

– När alla är utbildade på demensvård så talar de till patienterna på ett annat sätt, de tar i dem annorlunda och de lägger upp maten så att det blir aptitligt.

Alice Babs sjukdomar gjorde att hon hade svårt att förstå vad som skedde i verkligheten och vad som hände på tv eller film.

– När hon såg på tv trodde hon att hon såg mig och Lasse, att vi blev överkörda eller vad som nu hände i rutan, säger Titti Sjöblom.

”Har viss förståelse”

Det är svårt att skriva om Alice Babs utan att komma in på den ’’turbulens’’, som Titti Sjöblom vill kalla det, som rådde under hovsångerskans sista år.

På olika bloggar skrev vänner och ytligt bekanta om hur Alice Babs hölls som fånge och inte fick träffa sina vänner. Ofta att det var Titti Sjöbloms fel.

– Mamma var väldigt fin i talet hela tiden så jag har viss förståelse för att alla inte förstod att hon var så sjuk som hon var, säger Titti Sjöblom.

– Men när folk påstår att mor hade ett skärpt intellekt, då underkänner de alla läkare och alla tester som gjorts.

Hon är tacksam över att hennes mamma inte kunde ta till sig vad som hände omkring henne:

– Min mor sa ofta att ’’om man slår på mina barn så slår man på mig’’. Hon skulle bokstavligen ha dött om hon läst tidningarna under den här tiden.

Men du måste ju ha haft det väldigt jobbigt, med din sjuka mamma och så alla elaka skriverier?

– Skulle jag behöva hänga ut mamma med hennes sjukjournaler och bankkonton, skulle jag behöva kränka min mamma för att några människor inte förstod hennes sjukdomar?

”Hav av gråt”

Nu vill Titti Sjöblom och hela familjen fokusera på sin mamma och hennes liv. Vad hon har betytt för dem och för hela svenska folket.

– Vi har ett hav av gråt innanför pannbenet. En del har kommit ut, mycket finns kvar. Vi vill ha tid att sörja.

Alice Babs barn ska planera begravningen utifrån hennes vilja. Det kommer att bli en stillsam begravning med bara de närmaste.

– Det känns så fint med allt stöd vi faktiskt fått från människor och alla hyllningar till mor. Jag vill verkligen passa på att tacka alla.

ARTIKELN HANDLAR OM