10-årig pojke tog bil – körde en mil

1 av 2
NYHETER

När det norska paret vaknade i onsdags morse fick de sitt livs chock.

Deras 10-årige son och 18 månader gamla dotter var spårlöst försvunna – och sedan upptäckte de att även bilen var borta.

När väckarklockan ringde hemma hos det norska paret Mirian Olsen Östgård och Audun Östgård gick de som vanligt för att väcka barnen. När de inte kunde hitta dem någonstans greps de av panik.

– Jag skrek till Audun att barnen hade kidnappats och dödats. Man tänker ju det värsta på en gång, säger barnens mamma Mirian Olsen Östgård till norska tidningen VG.

Körde i diket

Eftersom bilen också saknades trodde de först att någon stulit den – och tagit barnen med sig.

Men biltjuven visade sig vara deras tioårige son. Han hade tagit med sig sin ett och ett halvt år gamla lillasyster och ensam kört över en mil innan han körde i diket.

Där upptäcktes det ovanliga ekipaget av en förvånad plogbilsförare.

– När jag ringde till polisen hade de fått reda på var våra barn fanns och att allt var bra med dem, säger mamman Mirian Olsen Östgård.

”Otrolig lättnad”

Pojken har berättat att anledningen till färden var att han ville hälsa på sin mormor och morfar.

– Vi kände en otrolig lättnad. Även om det bara tog 20 minuter från att vi upptäckte att de var borta tills vi fick veta att allt var bra med dem, kändes det som två timmar, säger pappan Audun Östgård.

Runar Karlsen, chef inom trafikpolisen, ser allvarligt på det som inträffat och är lättad att varken barnen eller någon annan skadades.

– Det här är helt galet och mycket farligt. Men det är som tur är något som händer sällan, särskilt att föraren är så ung som tio år. Det är viktigt att vi gör vad vi kan för att förhindra att barn kommer in i bilarna, säger han.

Vill varna andra

Barnens pappa säger att sonen aldrig har kört bil tidigare, bara fått sitta i knät och styra ratten en gång.

– Han har sagt att han har tittat på oss när vi kör bil, så det är väl genom det han lärde sig det mesta, säger han.

Föräldrarna valde att berätta sin historia i tidningen VG för att varna andra.

– Vi hoppas att andra lär sig något av detta och inte lägger bilnycklar lättillgängligt i huset. Det har varit en fruktansvärt lång dag, säger barnens mamma.

ARTIKELN HANDLAR OM