Regeringen inför nya krav på nämndemän

NYHETER

Regeringen vill införa obligatorisk utbildning för nämndemän.

Nämndemän som har begått brott eller gjort konkurser ska också lättare kunna avsättas.

– Många vill att man ska skärpa kraven på nämndemän och utbildningen av dem, säger justitieminister Beatrice Ask (M) till Sveriges Radio Ekot.

Regeringens förslag om ändringar i nämndemannasystemet baseras på en utredning från i somras. Bakgrunden till utredningen var bland annat flera jävsdiskussioner. Rättegångar har taguts om för att nämndemän suttit i olika polisstyrelser.

– Det kan jag säga att det finns en väldigt bred uppslutning från många håll om nämndemännens betydelse. Däremot vill många att man ska skärpa kraven på nämndemän och utbildningen av dem. Det är den typen av förslag vi nu går fram med, säger Beatrice Ask till Sveriges Radio Ekot.

En obligatorisk utbildning för nämndemän ska införas. Justitieministern vill också att nämndemän som begått brott eller gjort konkurs lättare ska kunna avskiljas från sitt uppdrag.

– Det tror jag de flesta håller med om. Det har ibland ställts frågor om på vilken grund man kan avskilja nämndemän. Nu tydliggör vi de reglerna och det tror jag är bra, säger hon till Ekot.

Utredningen från i somras ville gå längre och avveckla nämndemannasystemet helt. Det förslaget avvisas dock av regeringen.

ARTIKELN HANDLAR OM