Pappan åtalas för att ha bränt inne barnen

Filmade sitt erkännande med mobilkameran

1 av 7
NYHETER

Den 40-årige småbarnspappa som brände inne två av sina barn på Dalarö åtalades i dag.

Mannen erkänner allt utan omsvep - hur han väntade tills barnen somnat.

– Jag menar att straffvärdet ligger på livstids fängelse, säger kammaråklagare Henrik Attorps.

Huset på Dalarö stacks i brand den 29 september.

Pappan väntade in att de tre barnen skulle somna uppe i våningssängen.

Stegen som han brukade ta bort för att kunna se på tv satte han aldrig tillbaka. Därför var det bara äldsta barnet, den sjuåriga dottern, som lyckades ta sig ner.

– Hon vaknade av att hon kände värme och röklukt, säger Henrik Attorps.

De två småbröderna, tre och fem år gamla, vaknade också. Men de kunde inte komma ner.

Flickan sprang ut och slog larm hos en granne.

  – De försökte ta sig in med brandsläckare men huset var redan övertänt.

Småbröderna brann inne. Döden orsakades i bägge fallen av förgiftning med brandgaser.

Pappan åtalas nu för mord i två fall, försök till mord, samt grov mordbrand.

Efter att han anlagt branden satte han sig i bilen och körde till Öland där han försökte ta sitt eget liv. Hans advokat Sargon de Basso har tidigare uppgett att det var en ren tillfällighet att han överlevde. Det berodde bland annat på polisens ingripande.

Åklagaren vill inte bedöma hur allvarligt menat självmordsförsökt var men konstaterar att mannen inte åsamkat sig några livshotande skador.

– Det är skärskador på handled och handrygg, men det är ingenting som gett upphov till några allvarligare skador. Varken tillsammans eller var för sig.

Mannen har genomgått en stor rättspsykiatrisk undersökning. Men han lider enligt den inte av någon allvarlig störning. Därför kommer pappan att kunna dömas till fängelse.

Bland den bevisning som åklagaren åberopar finns bland annat en mängd sms. Där framgår att motivet delvis skulle vara en hämnd mot barnens mor.

Hon berättar själv om detta i förhör.

Konversationer med olika personer på Facebook styrker också att han är gärningsman.

Ett utdrag från hans Statoilkort visar att han dagen innan köpte tre flaskor tändvätska och 85 liter bensin. Bensinen var till bilen, och enligt förhör använde han en flaska tändvätska för att anlägga elden.

Pappan har även själv dokumenterat sitt erkännande genom att filma med sin mobiltelefon.  Detta gjorde han på brandmorgonen då han anlänt till Öland för att ta sitt liv. Också där framgår att han begick gärningarna i vart fall delvis som hämnd mot barnens mamma. Filmen, som är på en timme, kommer att spelas upp vid rättegången som inleds den 18 februari.

Enligt åklagaren fanns det risk att ytterligare två personer hade omkommit - barnet som lyckades ta sig ut och grannen i huset närmast intill. Avståndet mellan de två husen var mindre än fem meter.

Oavsett om erkännandet plötsligt skulle tas tillbaka är bevisningen enligt åklagaren så gedigen att det ändå går att förvänta sig en fällande dom.

– Jag ser inga som helst förmildrande omständigheter i det här fallet, säger Henrik Attorps. Med tanke på de brott som jag menar att han gjort sig skyldig till, och det sättet som de har förövats på, menar jag att straffvärdet ligger på livstids fängelse.

ARTIKELN HANDLAR OM