Södra USA drabbat av ny isstorm

1 av 3
NYHETER

Minst elva människor har dött efter att en ny isstorm dragit in över södra USA.

Nu drar stormen vidare mot den tätbefolkade nordöstra delen av landet – och dödstalet befaras stiga.

En isstorm har återigen dragit in över USA:s sydöstra delar och lämnat efter sig svår halka och nedtyngda elledningar. Mer än 400 000 hem blev av med strömmen i delstaterna Atlanta, South Carolina och North Carolina, skriver USA Today.

Stormen hotar att slå ut strömmen för hundratusentals fler människor i södern, innan den drar vidare norrut.

När den amerikanska väderlekstjänsten gick ut och varnade för stormen under gårdagen kallades den "katastrofal... förlamande... paralyserande... välj ett adjektiv", rapporterar AP.

Enligt väderlekstjänsten är runt 100 miljoner personer i landet just nu drabbade av vinterstormar eller bor i ett område där en stormvarning utfärdats.

Katastroftillstånd utlyst

Isstormen har lämnat efter sig ett tjockt lager is i de vanligtvis varma delarna av USA. I delstaten South Carolina syns palmer som bäddats in i is och totalt har 6 000 flyg ställts in.

President Obama har utlyst katastroftillstånd i South Carolina och delar av Georgia, för att de ska kunna få federal hjälp.

Samtidigt uppmanas invånarna att hålla sig inomhus.

– Detta är en mycket farlig isstorm och vi rekommenderar allmänheten att inte ge sig ut på vägarna om det inte är en extrem nödsituation, säger representanten för Georgias transportmyndighet, Keith Golden.

Barn strandsatta

En liknande storm drabbade samma region för bara ett par veckor sedan. Staden Atlanta blev tagen på sängen då och kaos utbröt efter att knappt en decimeter snö fallit. Tusentals barn strandsattes hela natten i sina skolor och otaliga förare övergav sina bilar längs vägarna.

ARTIKELN HANDLAR OM