Löfven eldade valarbetare i tal

Foto: Jerker Ivarsson
Stefan Löfven vid Socialdemokraternas ombudsmannakonferens i Sollentuna
NYHETER

S-ledaren Stefan Löfven eldade valarbetare inför EU-valet i maj.

Från scenen i Sollentuna slog han fast:

– Vi ska jobba så hårt som att vi håller på att förlora valet.

Just nu pågår Socialdemokraternas ombudsmannakonferens i Sollentuna. Cirka 270 ombudsmän, politiska sekreterare och annan personal från hela landet och EU-parlamentet deltar i samlingen.

Mötet handlar om att samla ihop organisationen och gjuta mod i alla de valarbetare som ska arbeta för S-seger i EU-parlamentsvalet i maj och riksdagen i september.

"Blir tufft"

Konferensen inleddes med tal av partiledaren Stefan Löfven, som till stor del fokuserade på den utmaning som partiet nu står inför i de kommande valrörelserna.

– Det blir ett väldigt tufft arbete, ett stentufft 2014. Bara för att vi ska få jobba ännu hårdare 2015, sa han och syftade på S mål om maktskifte.

S-ledaren fokuserade i talet främst på valet till EU-parlamentet. Han slog fast att det nu finns en chans för S-gruppen i parlamentet att bli den största efter en lång tid av borgerlig dominans. Och att varje mandat i varje land därför är av stor vikt.

Stefan Löfven menade att han vill se ett Europa som tar krafttag mot arbetslösheten, där nu 26 miljoner människor är utan jobb.

– Nu är det, mina vänner, dags att arbetarrörelsen också får styra och vägleda Europa, sa han.

Attackerade Reinfeldt och regeringen

Men Stefan Löfven gick också till attack mot regeringen. Han målade ut Alliansen som ointresserad av att lösa arbetslösheten hemma i Sverige.

S-ledaren listade de tre åtgärder som han vill genomföra först - om S vinner valet i september.

Det handlar om att stänga rekryteringsgapet, minska långtidsarbetslösheten bland unga och skapa nya jobb genom ökad samverkan i samhället.

Bland annat menade Löfven att det går att skapa 80 000 nya jobb om människor utbildas för att kunna ta de lediga arbeten som finns.

– Trots att det i dag är så hög arbetslöshet så har vi nu det konstiga faktumet att företag som vill anställa inte får tag på personal. I det läget meddelar Reinfeldt "vi tror inte på arbetsmarknadsutbildning", då kan vi meddela att vi tror inte på regeringen, sa Löfven och fick applåder.

Men också miljön, välfärden, pensioner och äldres situation fanns med i talet. Likaså barnen och lärarna där Löfven bland annat lyfte S-förslag om en särskild kompetensförsäkring som ska säkra fortbildning för skolpersonalen.

ARTIKELN HANDLAR OM