Hajk-Bengt säger tjipp till politiken

Vill bli lokalpolitiker: ”Har funderat på det länge”

NYHETER

Nu säger han tjipp till en ny karriär.

Tv-profilen Bengt Alsterlind gör en nysatsning – som lokalpolitiker.

– Jag känner att det är dags att ta lite samhällsansvar, säger han.

Foto: Lars Rosengren
Bengt Alsterlind som vi är vana att se honom.

Han är Hajk-Bengt med hela svenska folket och ledde barnprogrammet i över 30 år. Sedan dess har han lett bland annat Solsta Café och Sveriges magasin och jobbat som tv-producent.

Först för ett år sedan la Bengt Alsterlind, 70, tv-karriären på hyllan.

Nu säger han tjipp till politiken.

Bengt Alsterlind satsar på att bli kommunalpolitiker och är sjätte namn på Centerpartiets lista inför valet till kommunfullmäktige i Karlstad i höst.

– Jag har ju slutat med tv och jag känner att det kanske mer officiellt är dags att ta lite samhällsansvar, det tror jag alla behöver ta. En politiker ser jag som en ödmjuk tjänare för allmänheten, säger han.

Åldern en fördel

Att han hunnit fylla 70 år och har många yrkesverksamma år bakom sig ser han som en fördel.

– Jag har fått tips och idéer från barn, frågor om olika saker. Jag har gjort program där jag fått läsa på och jag har flera olika utbildningar. Jag har varje dag i mitt liv försökt att lära mig något nytt och det har jag hållit på med nu i 70 år, jag är pigg och full av energi och tror då att jag har en del kunskap som skulle kunna vara till nytta även för andra människor.

I början av året bestämde han sig för att satsa, men tankarna på att sadla om har funnits länge.

– Jag har funderat på det länge, i många, många år. Det är många som har varit på mig under hela min yrkesverksamma tid och velat att jag skulle engagera mig politiskt. För jag har ju åsikter och synpunkter på saker, säger Bengt Alsterlind.

”Sveriges MacGyver”

Han berättar att han dock inte alltid varit centerpartist.

– Men Centerpartiet står för att man ska se till att samhället bevaras i samma skick till kommande generationer. Jag har växt upp på landet och fått lära mig att man kan inte få mer ur backarna än vad man stoppar i.

Tror du att du blir invald i kommunfullmäktige?

– Det har jag ingen aning om, men oavsett gör det att jag kommer att få ut mina åsikter. Jag tror att man kan påverka människor även om man inte kommer in i kommunfullmäktige.

Kan kändisskapet hjälpa dig att få röster?

– En del har kallat mig Sveriges MacGyver och de ser mig väl som gedigen och kanske röstar på mig. De som tycker att jag är en fjant som håller på med massa tjafs kommer inte att rösta på mig.

ARTIKELN HANDLAR OM