Vill inte vara pappa till tvillingar

NYHETER

Malmöparet fick tvillingar efter att ha fått hjälp utomlands med att plantera in embryon.

Men mannen vill nu avsäga sig faderskapet. Han hävdar att han bara samtyckt till ett barn.

På torsdagen möts paret i tingsrätten, som ska avgöra tvisten, skriver tidningen City.

Mannens advokat Ulf Bjermyr hävdar enligt tidningen att mannen och kvinnan vid ett första besök kom överens med läkaren att endast använda ett embryo. Trots det planerades två embryon in både vid försök två och tre, varav det sista ledde till tvillingfödseln.

– Hon har gått bakom hans rygg, säger Bjermyr, som hänvisar till dokument som mannen lämnat in till domstolen där bara kvinnans namnteckning ska finnas.

Stängda dörrar

Mannens officiella motpart i tingsrätten är dock barnen, som föddes i december 2012. De företräds av en advokat som tidningen inte lyckats nå för en kommentar.

Malmö tingsrätt har beslutat om stängda dörrar när parterna kommer med sina utsagor. I pausen vill ingen kommentera tvistemålet.

– Nu koncentrerar vi oss på förhandlingen och kan först kommentera ärendet när det är avslutat, säger advokat Ulf Bjermer.

Två veckor innan dom kommer

Tvistemålet är så pass principiellt intressant att tingsrätten behöver två veckors betänketid innan domen faller, enligt domstolen.

– Beträffande målet har jag aldrig stött på något liknande, varken som ombud, god man eller på annat sätt. När vi var i rätten första gången fanns inget prejudicerande rättsfall på det här, vilket kan betyda att det blir prövning i nästa instans oavsett utfall, säger Ulf Bjermer, mannens advokat, till TT.

”Kärnfrågan är samtycke”

Mannen och tvillingarna är de två parterna i tvistemålet om faderskapet. Modern var kallad som vittne.

– Det handlar om en man som yrkar på att han inte ska vara fader till två barn. Kärnfrågan är huruvida det föreligger ett samtycke till den åtgärd som tagits. Men vad parterna uppgett i rätten är sekretessbelagt, säger Ulf Bjermer, mannens advokat.

TT: Du har uppgett att kvinnan gått bakom ryggen på mannen, varför då?

– Det framgick under förhandlingen, men inför stängda dörrar. Men utan bevis hade vi ju inte kunnat föra en talan, säger Bjermer.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM