Utvisningen av Kainat stoppas

Foto: Andreas Bardell
Kainat, 16
NYHETER

Utvisningen av 16-åriga Kainat har stoppats.

Aftonbladet har tidigare skrivit om flickan som riskerar att giftas bort eller könsstympas om hon återvänder till sitt hemland Pakistan.

Uppgifter som Migrationsverket nu säger att det inte kände till.

Det var i går som Aftonbladet berättade om Kainat som riskerar att bli bortgift eller könsstympad om hon utvisas till hemlandet Pakistan tillsammans med sin mamma.

Under torsdagsförmiddagen skickade Migrationsverkets presschef Fredrik Bengtsson ut ett meddelande om att utvisningen stoppats.

I meddelandet uppger Migrationsverket att "varken hot om tvångsgifte eller könsstympning åberopats som asylskäl" av familjen.

– Det som har hänt är att de här uppgifterna inte har lyfts fram i vår process och det har därför varit svårt att beakta dem i vårt beslut, säger Fredrik Bengtsson.

Öppnar nytt ärende

Därför har verket nu upphävt beslutet om utvisning och öppnat ett nytt ärende. Nu ska frågan om Kainat får stanna prövas igen.

– Nu kan vi i lugn och ro titta på det här som inte varit känt, kalla in familjen och prata med dem igen, säger Fredrik Bengtsson.

Efter det kommer Migrationsverket att fatta ett nytt beslut om Kainat och hennes mamma får stanna i Sverige. Under den processen får familjen stanna kvar.

Manifestation planerad

Fallet har väckt stor uppmärksamhet efter att hennes vänner börjat sprida hennes historia i sociala medier under hastaggen #LåtKainatStanna.

Kända svenskar som rapparen Petter och programledaren och konstnären Karin "Kakan" Hermansson har engagerat sig och en manifestation för Kainat är planerad att hållas i morgon, fredag.

ARTIKELN HANDLAR OM