Pappan planerade barnamorden i en månad

40-åringen som erkänt morden på sina söner spelade in mobilfilm dagen efter

1 av 7
NYHETER

Den 40-årige småbarnspappan spelade in ett självmordsbrev med sin mobilkamera efter att han bränt inne två av sina barn.

På filmen berättar han om kvällen innan morden och det framkommer att han planerat dådet en längre tid.

– Fixade käk till dem. Bara korv å makaroner. Världens bästa mat sa N.N. (dotterns namn, förf. anm.). Åt ingenting för jag var så lessen för det jag skulle göra. Det som komma skall, säger han.

Huset på Dalarö stacks i brand den 29 september. Pappan väntade in att de tre barnen skulle somna uppe i våningssängen.

Stegen som han brukade ta bort för att kunna se på tv satte han aldrig tillbaka. Därför var det bara äldsta barnet, den sjuåriga dottern, som lyckades ta sig ner.

– Hon vaknade av att hon kände värme och röklukt, säger åklagare Henrik Attorps.

De två småbröderna, tre och fem år gamla, vaknade också. Men de kunde inte komma ner.

Flickan sprang ut och slog larm hos en granne men det var för sent - pojkarna brann inne.

Döden orsakades i bägge fallen av förgiftning med brandgaser.

Motivet var hämnd mot mamman

I förundersökningen framkommer att barnamorden föregicks av en lång sms-konversation mellan mannen och barnens mamma. Sms som åklagaren åberopar som bevis i målet.

”Nu tänker jag sluta va snäll och det som händer från och med nu är resultat av ditt beteende mot mig under lite mer än ett år!”, skriver mannen i ett sms till barnens mamma en dag innan mordbranden.

På natten, efter att huset stuckits i brand, skickade han ett meddelande som löd: ”Hämnden är ljuv din jävla idiot”.

Barnens mamma läste meddelandet morgonen efter och försökte ringa, men mannen hade då stängt av sin telefon för samtal. Efter att han anlagt branden satte han sig i bilen och körde till Öland.

Ingen ånger

På Öland spelade 40-åringen in ett långt självmordsbrev genom att filma med sin telefon.

– Som sagt, det som hände i natt har jag planerat en månad, säger han på inspelningen.

Han visar ingen ånger över att ha mördat sina två små pojkar.

– Det konstiga är att jag känner mig inte det minsta lessen, dum, elak för det jag gjorde i natt. Utan jag är helt... helt blank. Ja... det... det... ja, jag kanske är sjuk i huvet men när jag åkte därifrån å... så kändes det som jag hade gjort mina barn en tjänst, säger han.

På filmen säger han att han ska ta livet av sig.

– Mina tankar nu är väl att jag ska (suckar) försöka hålla mig vaken så länge jag kan. Så att jag är väldigt trött när jag... tar steget, säger han innan han stänger av inspelningen.

Sedan försökte 40-åringen ta sitt liv. Hans advokat Sargon de Basso har tidigare uppgett att det var en ren tillfällighet att han överlevde. Det berodde bland annat på polisens ingripande.

Åklagaren vill inte bedöma hur allvarligt menat självmordsförsöket var men konstaterar att mannen inte åsamkat sig några livshotande skador.

– Det är skärskador på handled och handrygg, men det är ingenting som gett upphov till några allvarligare skador. Varken tillsammans eller var för sig.

Lider inte av någon störning

Den misstänkte dubbelmördarens film, som är på en timme, kommer att spelas upp vid rättegången som inleds den 18 februari.

Mannen har genomgått en stor rättspsykiatrisk undersökning. Men han lider enligt den inte av någon allvarlig störning. Därför kommer pappan att kunna dömas till fängelse.

Konversationer med olika personer på Facebook styrker också att han är gärningsman.

”Jag har tagit viktiga beslut om min framtid under denna dag. Efter att ha gått runt och funderat ordentligt under några veckor”, skriver han till en vän på Facebook på dagen innan mordbranden.

Ett utdrag från hans Statoilkort visar att han dagen innan köpte tre flaskor tändvätska och 85 liter bensin. Bensinen var till bilen, och enligt förhör använde han en flaska tändvätska för att anlägga elden.

Enligt åklagaren fanns det risk att ytterligare två personer hade omkommit - barnet som lyckades ta sig ut och grannen i huset närmast intill. Avståndet mellan de två husen var mindre än fem meter.

Oavsett om erkännandet plötsligt skulle tas tillbaka är bevisningen enligt åklagaren så gedigen att det ändå går att förvänta sig en fällande dom.

– Jag ser inga som helst förmildrande omständigheter i det här fallet, säger Henrik Attorps. Med tanke på de brott som jag menar att han gjort sig skyldig till, och det sättet som de har förövats på, menar jag att straffvärdet ligger på livstids fängelse.

ARTIKELN HANDLAR OM