Misstänkt djurplågeri på gård i Halland

Den äldre kvinnan bodde bland de döda djuren

1 av 10
NYHETER

Kornas kadaver ligger i spiltorna, fortfarande fastbundna. I bostadshuset ligger döda katter ovanpå avföringen som täcker golvet och möblerna.

– Detta är nog det grövsta fall jag har sett, säger Jan Nicklasson, polisens ansvariga utredingschef.

Det började med en rutinkontroll i början av februari i år efter en anmälan om misskötta får. Men kontrollen visade sig avslöja grov vanvård av djur, enligt länsstyrelsen i Halland.

I myndighetens register stod det att det inte skulle finnas några djur alls på gården så de gav sig ut för att undersöka. Vad de fann var värre än de hade kunnat ana.

En äldre kvinna bor ensam på gården. Hon observeras bo med ett får och flera katter i huset. Länsstyrelsen bestämmer sig för att komma tillbaka i sällskap med veterinär och polis. Den sjätte februari återvänder de och gör en fullständig djurskyddskontroll.

Korna lämnades att dö

I stallet hittar de fyra kadaver av nötkreatur, enligt länsstyrelsens kontrollrapport. Tre av dem ligger fastbundna i sina spiltor. Lämnade att dö.

– De var vid olika grader av förruttning så de verkar inte ha dött samtidigt. Det går inte att säga säkert hur de har dött, säger Madeleine Beckman, länsveterinär i Halland.

Golvet i stallet är täckt av avföring och gödsel som sträcker sig ända upp till fönstren. Inspektörerna finner två döda får och fyra levande. Ullen på fåren hänger lång, tung och otvättad. Fårens klövar är kraftigt förvuxna. Länsstyrelsen omhändertar fåren omedelbart för avlivning.

Utspridda öppnade konservburkar

I bostadsbyggnaden finner de ytterligare ett dött får på ett rum i husets övervåning. Sju katter observeras vid liv. Fyra hittas döda. Vissa av katterna håller munnen öppen vilket, enligt länsstyrelsen, tyder på andningssvårigheter och att de är sjuka. De har inte fått den veterinärvård de behöver.

Huset bedöms vara en fara för både kvinnan själv och för katterna. Det ligger öppnade konservbukar utspridda, kvinnan saknar kattoaletter och såväl golv som möbler täcks av urin och avföring från katterna.

Även katterna tvångsomhändertas enligt djurskyddslagen.

"Bryter mot alla regler som finns"

Enligt djurskyddslagen ska djur ha det hygieniskt och rent. De ska ha foder och vatten. Om de är sjuka ska de antingen få veterinärvård eller avlivas.

– I det här fallet bryter man mot i princip alla regler som finns i lagstiftningen, säger Madeleine Beckman.

Enligt henne är det här ett sällsynt extremfall och polisens ansvariga chefsutredare, Jan Nicklasson, håller med.

– Det är nog det grövsta fallet jag har sett, säger han.

Upprubriceras till djurplågeri

Polisen utreder ärendet som misstänkt brott mot djurskyddslagen, men polisen anser att det är otillräckligt i det här fallet.

– Vi kommer att upprubricera fallet till djurplågeri, säger Jan Nicklasson.

I länsstyrelsens underrättelse om omhändertagandet av katterna står det att då kvinnan "saknar kunskaper och färdigheter samt förmåga, insikt, förståelse för hur djur ska skötas bedömer länsstyrelsen det sannolikt att bristerna inte skulle bli avhjälpta".

Länsstyrelsen har inlett en djurförbudsprövning gällande kvinnan.

ARTIKELN HANDLAR OM