Varnar för halka i morgontrafiken

NYHETER

Trafikverket varnar för lokal frosthalka i större delen av Sverige på fredagsmorgonen.

I norr kan snöhalkan lokalt ställa till det för bilister och andra trafikanter.

– Var väldigt försiktig, håll avstånden, ta det lugnt och ha goda marginaler i körningen, säger Lennart Mossberg, informatör på Trafikverket.

Han berättar att halkbekämpning pågår "överallt där det anses behövas".

– Eftersom vi prioriterar större och mer trafikerade vägar är det viktigt att vara extra försiktig på mindre vägar, säger Mossberg.

Svår halka

Två trafikolyckor inträffade på E 6 nära Lyckornamotet i Ljungskile i Uddevalla kommun tidigt på fredagsmorgonen. Strax efter halv fyra voltade en bil med fyra personer i södergående riktning, en stund senare kanade en bil med två personer in i mitträcket i norrgående riktning.

Ingen person skadades allvarligt.

På olycksplatserna rådde svår halka.

– Det är i princip halt i hela Västra Götaland, sa biträdande länsvakthavande polisbefälet Victor Prästbacka i Västra Götaland, tidigt på morgonen.

Fortsätter på eftermiddagen

Redan vid niotiden ser det enligt Trafikverket ut som att halkan avtar i stora delar av landet. Men i delar av västra Götaland gäller varningen fram till klockan 15.

På eftermiddagen och kvällen varnar Trafikverket för ny lokal frosthalka längs stora delar av Norrlandskusten. Efter klockan 21 drabbas delar av Uppsala län och Södermanland på nytt, liksom delar av Jämtland och Dalarna. Där väntas halkan vara kvar ända in på lördagsdygnet.

Örebro län är det enda område där Trafikverket varnar för halka under hela fredagen ända fram till tidigt på lördagsmorgonen, enligt den senaste prognosen

TT

ARTIKELN HANDLAR OM