Hon hyr privat barnmorska – för 20 000 kr

”Det är röd flagg åt politikerna”

1 av 4
VARNINGSFLAGG ÅT POLITIKERNA ”Om allt fler väljer ett privat alternativ, om det ska styras av pengar, så är det röd flagg åt politikerna”, säger Agnes Hortobagyi Ericson, här med dottern Clara, 3.
NYHETER

Hon väntar barn om fem veckor och vågar inte chansa.

Lösningen - en privat barnmorska för 20 000 kronor.

– Bebisens säkerhet går före allt, säger Agnes Hortobagyi Ericson, 39.

Familjen har redan en liten Clara, 3 år. Och om sex veckor kommer en efterlängtan lillebror. Dessvärre under en tid när trycket inom förlossningsvården i Stockholm förväntas motsvara de tuffaste veckorna kring midsommar.

Agnes har vad hon kallar för en "ryggsäck" med rädsla för smärta.

Hon fasar för risken att bli förvisad till ett annat sjukhus än det planerade och rädd för att inte få den vård hon behöver.

– Det är framför allt förlossningsrädslan jag behöver hjälp med och den hjälpen tror jag inte ordinarie sjukvård kan garantera mig.

Ökad oro

Men situationen inom förlossningsvården har också ökat på oron.

– Jag har flera väninnor som jobbar som barnmorskor och berättat att de flesta föderskor trots allt upplever förlossningen bra, men det beror ju på att barnmorskorna går på knäna. Budskapet till Filippa Reinfeldt blir då felaktigt att allt är bra.

Agnes och hennes man har bestämt sig för att hyra in en privat barnmorska som assisterar från det att värkarna sätter in.

– Vår barnmorska kommer så fort jag ringer, och är med mig hela vägen. Så borde det vara för alla. Utomlands är det vanligare att gå till en och samma barnmorska som ofta är en förlängning av ens tankar och känslor.

Köper sig en plats

I förlossningsrummet är det den privata barnmorskan som bistår kvinnan under förlossningen, med övrig expertis inom räckhåll.

– Jag vet att det sticker i mångas ögon att man kan tänka sig att betala 20 000, köpa sig en plats, som på en räkmacka. Men för mig är en blivande mamma att jämföra med en hjärtpatient. Det handlar om liv. Man är så utlämnad.

Jobbar du inom förlossningsvården – eller är du drabbad?

ARTIKELN HANDLAR OM