”Sexualsadist” får åtta års fängelse

1 av 3 | Foto: Per-Olof Sännås
Med 50 alias manipulerade 49-åringen unga kvinnor till att sälja sex. Han lockade med modellkontrakt och tusentals kronor. När han övertalat dem bokade han in sig som första kund för att ”testa” dem – sedan sålde han dem på nätet. ” Han har manipulerat de här kvinnorna, säger åklagare Silvia Ingolfsdottir.
NYHETER

Tony Meijer, 50, sålde kvinnor till olika män – efter att först ha "testat" dem själv.

Nu döms han till åtta års fängelse för flera våldtäkter och koppleri.

– En bra och välmotiverad dom men påföljden kunde ha varit några år till, säger åklagaren Silvia Ingolfsdottir.

Han kom i kontakt med kvinnorna på olika hemsidor för fotomodeller och utgav sig för att vara fotograf för att locka hem dem till sin lägenhet i Stockholm.

I de fall han lyckades lockade han sedan med modellkontrakt och tiotusentals kronor i belöning för att att förmå kvinnorna att sälja sex till olika män i Stockholm.

Använde olika alias

Enligt domen som meddelades i dag har Tony Meijer systematiskt vänt sig till kvinnor i utsatta situationer.

"De gemensamma nämnarna för samtliga målsägare är, förutom att det rör sig om unga tjejer, att de har låg självkänsla, någon form av självskadebeteende och dålig ekonomi."

När han lyckats övertala kvinnorna att gå med på att sälja sex "testade" han dem ofta själv innan han sålde dem till andra män. Han brukade då binda fast dem och försett dem med ögonbindel.

– När han greps i januari 2013 hade han tio mobiltelefoner på sig som vi menar att han har använt för sina olika alias när han hållit kontakt med tjejerna, har Silvia Ingolfsdottir tidigare sagt till Aftonbladet.

Urinerade på kvinnor

50-åringen åtalades i höstas för sex våldtäkter, varav en grov, och elva fall av koppleri, varav flera bedömdes som grova.

Brotten ska enligt åklagaren ha begåtts under en längre tid och en av åtalspunkterna om koppleri är från 2002. Våldtäkterna ska ha ägt rum mellan 2002 och 2011. Åklagaren sa under rättegången att Tony Meijer sett till att flera av kvinnorna utsatts för så kallade gang bangs och att han själv urinerat på flera av dem.

Tony Meijer fälls för fyra våldtäkter, två fall av grovt koppleri och ett fall av koppleri.

Han döms till åtta års fängelse.

Han döms även att betala skadstånd till sammanlagt tolv unga kvinnor. En av dem får 230 000 kronor, en annan 190 000 och de övriga 90 000 kronor vardera.

Frias på flera punkter

"Han har byggt upp en förtroenderelation till kvinnorna och hänsynslöst utnyttjat deras, i många fall, utsatta situation. Han har utsatt flera av målsägarna för tester innehållande dominansinslag och sexuellt kränkande och förnedrande handlingar", skriver rätten i ett pressmeddelande.

50-åringen frias på flera av åtalspunkterna, bland annat för den grova våldtäkten. Åtalet i det fallet baseras på tio år gamla uppgifter och rätten menar att bevisningen inte är tillräcklig för fällande dom.

Tony Meijer är dömd sedan tidigare. År 2008 dömdes han dels till 2,5 års fängelse för våldtäkt och övergrepp i rättssak, dels till skyddstillsyn för utnyttjande av barn för sexuell posering.

Silvia Ingolfsdotter anser att domen i Stockholms tingsrätt nu också ger de utsatta tjejerna upprättelse. Inte minst i de fall där utredningar tidigare lagts ner på grund av att bevisningen ansetts vara bristfällig.

Åklagaren skulle helst ha sett att straffet blev några år längre och utesluter därför inte att domen kan komma att överklagas.

ARTIKELN HANDLAR OM