Ismail får gå – de får stanna

1 av 4 | Foto: LINA SIKSJÖ
Gina Dirawi
NYHETER

Soran Ismail och Daniel Nordström får gå.

Men många som tagit politisk ställning får stanna inom public service – både som anställda och i paneler.

Aftonbladet listar även SR- och SVT-journalister som gått över till politiken eller lämnat i protest.

Soran Ismail får inte längre vara programledare för Sveriges Radio P3:s morgonpasset, eftersom han tydligt tar ställning emot Sverigedemokraterna.

På P4 Gävleborg är sedan i onsdags inte chefredaktören på S-märkta Arbetarbladet, Daniel Nordström, längre välkommen i nyhetspanelen som hålls en gång i veckan.

Nedan listar Aftonbladet några av dem som tagit politisk ställning som får stanna inom public service – och några journalister som lämnat för politiken.

De får stanna:

Henrik Torehammar, programledare på SR

Var tidigare, fram till 2006, liberal ledarskribent på GT i Göteborg.

Cecilia Uddén, Mellanösternkorrespondent på SR

Är känd för att ofta ta tydlig ställning i sina reportage, och sa nyligen hos SVT:s Min sanning att hon inte anser att journalister bör försöka vara opartiska.

2004 blev hon avstängd i två veckor från sitt program Konflikt när hon inte ville var opartisk till George Bush eller kriget i Irak.

Janne Josefsson, programledare på SVT

Tar ofta tydlig ställning i olika frågor, och kritiserar nu öppet SR för att medarbetarna inte tydligt uppmanas ta ställning för mänskliga rättigheter.

Gina Dirawi, programledare på SVT

Komikern och programledaren har lett Melodifestivalen och får nu ett eget tv-program hos SVT. Hon har ofta tydligt tagit avstånd från rasism, och även hamnat i blåsväder efter ett blogginlägg 2010.

Under rubriken "Israel tar efter Hitler" skrev hon att Israel är terrorister och "Ska man terroriststämpla Hamas, så ska man fan inte glömma de största terroristerna, ISRAEL!".

Året efter gick hon ut och bad om ursäkt för formuleringarna.

KG Bergström, journalist och krönikör på Expressen

Deltar i paneler hos SVT. Var tidigare politisk expertkommentator på SVT trots att han är före detta moderat kommunalpolitiker.

Kjell-Albin Abrahamsson, journalist och östeuropakorrespondent vid SR

Är starkt profilerad mot kommunism och tar ställning för Israel i Israel-Palestina-konflikten.

De gick från public service till politiken:

Edvard Unsgaard, moderat

Var tidigare reporter på Sveriges Radios Ekotredaktion. Blev 2006 Fredrik Reinfeldts pressekreterare och därefter politisk sakkunnig hos migrationsminister Tobias Billström.

Siewert Öholm, kristdemokrat

Var tidigare programledare på SVT och gick vidare till att bli kristdemokratisk politiker
 

Lars Adaktusson, kristdemokrat

Mångårig programledare i SVT. Kandiderar i år som KD:s förstanamn inför EU-valet.

Per Gudmundson, driver politisk högerblogg

Jobbade på SVT och fick då välja mellan bloggen och jobbet. Har skrivit mycket om muslimsk fundamentalism. Styrelseledamot i Svenska högerpressens förening.
 

Andra som fått sluta:

Sven Wollter. skådespelare

Rasade mot regeringen och Reinfeldts förslag att höja pensionsåldern till 75 i sitt radioprogram "Wollter och Rör" i P4. SR ville censurera uttalandet om att "småljugande äggskallar" ska stjäla tiden från människor på ålderns höst, men Wollter vägrade och slutade i protest.

ARTIKELN HANDLAR OM