Stormvittnet: ”Det är ren förödelse”

NYHETER

Plymouth. Stormen som alla väntat på har nu slagit till med full kraft mot England.

Vindar i orkanstyrka för med sig flera meter höga vågor och nya regnfall gör redan översvämmade områden än farligare.

– Det är ren förödelse, säger stormvittnet Tom Jones, 26.

Torsdagen var lugnet mellan stormarna för invånarna i Plymouth på Englands sydkust. Onsdagens storm drabbade hela Storbritannien, orsakade dödsoffer, gjorde tiotusentals strömlösa och många fick evakueras från sina hem.

När ovädret återvände under fredagen var det framför allt sydkusten som drabbades.

Polisen varnar

Vid strandpromenaden Plymouth Hoe spände vädrets makter tydligt sina muskler. Den är normalt sett en turistmagnet och kantas av kaféer och restauranger belägna vid foten av en 20 meter hög klippvägg. Ner till havet är det normalt sett flera meter.

Men inte nu.

När Atlantvågorna rullar in med full kraft med hjälp av orkanvindarna slår de rakt in över byggnaderna och vattnet skjuter över klippväggen och upp på vägen ovanför.

Lokalbon Tom Jones, 26, sätter ord på skådespelet regisserat av ovädersgudarna:

– Det är ren förödelse. Det finns ett kafé där nere som vattnet bara flyger rakt över och slår upp mot klipporna bakom. Det är helt otroligt.

Han är en av många som trotsat lokalpolisens varningar:

"Snälla undvik Plymouth Hoe. Farliga förhållanden på grund av vädret”, skriver de på Twitter under fredagskvällen.

Trots det har Tom Jones och hundratals andra gripit tag i räcken bredvid vägen som slingrar sig högre upp, dit svallvågorna inte når.

– Jag kom hit för att kolla på stormen. Jag har aldrig sett så stora vågor förut. Man får passa på, för det händer ju inte särskilt ofta.

Maija Sanderson, 29, arbetar i en kiosk som ligger ett 40-tal meter ovanför kustlinjen och utom räckhåll för vågorna. Men byggnaden är inte särskilt stabil och skakar till när vinden piskar in genom luckan där folk köper sitt kaffe.

– Här uppe klarar vi oss, men många kaféer har fått ordentliga skador och har fått se sina saker spolas ut i havet. De har fått trasiga fönster och vattenfyllda lokaler.

Prinsarna hjälpte drabbade

Särskilt drabbat var restaurangen Wet Walk.

– Den är fullständigt förstörd. De måste vänta ut stormen och se om de någonsin kan öppna igen. Förhoppningsvis kan de det, säger Maija.

Från Plymouth har tågtrafiken västerut hela vägen mot Atlantkusten stängts av och vindbyar i orkanstyrka väntas piska in över sydkusten ända till lördag morgon. Ovädret har även nått London och på många ställen i Storbritannien utfärdas nya översvämningsvarningar.

Prinsarna Harry och William hjälpte militärpersonal när de lassade sandsäckar för att skydda drabbade i Datchet i området Berkshire, väster om London.

Myndigheter har varnat för nya strömavbrott, men premiärminister David Cameron har lovat att man gör ”allt som krävs” för att hjälpa de drabbade och att regeringen ”kämpar på alla fronter”, enligt Sky News.

På många ställen har vattenflödena nått de högsta nivåerna på över 60 år.

Inte förrän på söndag väntas denna storm ha dragit över. Men redan nästa vecka varnas för nya oväder.

ARTIKELN HANDLAR OM