’Blir som på semestern’

Barnmorskorna varnar för BB-kaos i Stockholm - nu svarar Filippa Reinfeldt på den hårda kritiken

1 av 3
NYHETER

Personal saknas - nu ­varnar barnmorskor i Stockholm för BB-kaos.

- Det är klart att man bli bekymrad när både ­gravida kvinnor och medarbetare känner stress och oro, säger Filippa Reinfeldt (M), hälso- och sjukvårdslandstingsråd.

Om bara ett par veckor väntas den nya privata förlossningskliniken i Stockholm, BB Sophia, öppna. Drygt 80 barnmorskor har anställts - och de flesta har rekryterats från de andra förlossningsklinikerna i Stockholms läns landsting.

De 80 ­värvade barnmorskorna till BB Sophia har introduktion fram till den 3 mars. Sam­tidigt står landstinget med massa vakanser.

Barnmorskor har larmat om ­situationen och till ­Aftonbladet ­säger barnmorskan Eva Nordlund - en av dem som startade Barnmorskeupproret för ett år sedan - att hon tror att bristen på barnmorskor kommer att bli långvarig.

”Bekymrad”

Filippa Reinfeldt (M), hälso- och sjukvårdslandstingsråd i Stockholms läns landsting, håller med om att det kommer vara ett tufft läge på avdelningarna ett tag framöver.

- Det kommer bli ungefär som under sommarsemestern. Det är klart att man blir bekymrad när både gravida kvinnor och medarbetare känner stress och oro. På lång sikt blir BB Sophia ett väldigt bra tillskott, ­säger Reinfeldt.

Hon är införstådd i att barnmorskorna dragits med ett ansträngt läge länge:

- Många vittnar om en tuff arbetsmiljö. Man har känt stress för trånga rum och ont om rum. Vår förhoppning att den delen ­åtminstone ska bli lite ­avhjälpt med BB ­Sophia.

Luckor att fylla

Leif Karnström, avdelningschef för somatisk specialistvård på Hälso- och sjukvårdsförvaltningen i landstinget, uppger att ­nyrekrytering pågår och att läget inte är akut.

- Det pågår ansträngningar hela tiden att anställa fler och det utbildas fler, men det är inte enkelt att fylla dem. När de är tillräckligt många kan jag inte uttala mig om, men det kommer ta ett tag innan det stabiliserar sig.

Om förvaltningen lyckas fylla de vakanser som finns kan Karnström inte svara på.

- Däremot kommer man inte återställa alla vakanser man hade innan BB Sophia utan anpassar efter de nya förutsättningarna, säger han.

Flera utmaningar

Omkring 30 500 barn väntas födas det närmsta året och när BB Sophias verksamhet är helt i gång kommer det att finnas runt 32 700 förlossningsplatser, enligt Leif Karnström.

- Mätt i förlossnings­platser är det en överkapacitet, nu gäller det att bemanna dem. Det är en framtida utmaning för alla att göra det, säger han.

Han vill inte beskriva ­situationen som allvarlig utan uppger att landstinget vidtagit åtgärder för att se till att det finns tillräckligt många förlossningsplatser tills att BB Sophia är i gång med sin verksamhet.

Har specialavtal

Bland annat 1 000 kronor extra per förlossning för att uppmuntra anställda att ta extrapass i februari och mars.

Landstinget har också ett specialavtal med Söder­tälje sjukhus som fått en ekonomisk garanti som betyder att man har en överkapacitet, en bemanning för 200-300 fler förlossningar än vad de har.

Jobbar du inom förlossningsvården – eller är du drabbad?

ARTIKELN HANDLAR OM